default-image

Κροατία: Κλείνει τα σύνορα με Σερβία, Ουγγαρία με νέο φράχτη

Κόσμος
Κροατία: Κλείνει τα σύνορα με Σερβία, Ουγγαρία με νέο φράχτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα η αστυνομία της Κροατίας ανακοίνωσε πως απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν σε επτά συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, «Το μέτρο είναι σε ισχύ μέχρι νεωτέρας», την ώρα που η χώρα γίνεται το νέο επίκεντρο του προσφυγικού δράματος που διαδραματίζεται στην Ευρώπη.

Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως από τις συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία, ένας πρόσφυγας έχασε τη ζωή του.

Μετά τη σκληρή στάση της Ουγγαρίας που όρθωσε φράχτες στα σύνορα της και πλέον άρχισε να υψώνει φράχτη και στα σύνορά της με την Κροατία- και αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, το προσφυγικό κύμα προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του προς τους κύριους προορισμούς του, τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, στράφηκε προς την Κροατία.

Ωστόσο η κατάσταση γίνεται έκρυθμη και εκεί. Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές χάους που επικράτησαν με πρόσφυγες και μετανάστες να πηδούν στα τρένα από τα ανοιχτά παράθυρα για να φύγουν για Σλοβενία ή Αυστρία.

Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία και στο συνοριακό πέρασμα στην πόλη Tovarnik, το σημείο από όπου το τελευταίο διήμερο περνούσαν οι πρόσφυγες από τη Σερβία. Σύμφωνα με την αστυνομία, 11.003 άνθρωποι πέρασαν στην Κροατία από την Τετάρτη.

Όπως δήλωσε χτες ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ranko Ostojic, η Κροατία θα έκλεινε τα σύνορά της με τη Σερβία αν περνούσαν 8000 άνθρωποι τη μέρα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον μετανάστες.

Η Σερβία πάντως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση που η Κροατία εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων.

Την ίδια ώρα η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στην κύρια γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, ενώ σταμάτησαν κι ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

Συνάντηση Παυλόπουλου- Αβραμόπουλου σήμερα για το προσφυγικό

Το θέμα του προσφυγικού θα συζητήσουν σήμερα σε μια προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι συνάντηση,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με Συνόδους επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα η ΕΕ

Με δεδομένο ότι προσφυγικό ζήτημα γιγαντώνεται και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί να περιπλανώνται στην καρδιά της Ευρώπης και σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, ένας πρόσφυγας έχει πέσει νεκρός σε συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα με τη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε Σύνοδο Κορυφής.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που ακολούθησε την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χθες, χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

Η ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά, «Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News