default-image

Φινλανδία: Ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία δεκαετιών

Οικονομία
Φινλανδία: Ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία δεκαετιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζεται η Φινλανδία, μετά την απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να εισάγει σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως την κατάργηση δυο επίσημων αργιών, αλλαγές στις αναρρωτικές άδειες και μείωση του κυριακάτικου ωρομισθίου.

Συνδικάτα που εκπροσωπούν 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους - σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων - έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις για αύριο Παρασκευή, επισημαίνοντας την έντονη αντίθεση τους στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι τελευταίες μεγάλες εργασιακές κινητοποιήσεις στη Φινλανδία έλαβαν χώρα πριν από 23 χρόνια, το 1992, όπου συμμετείχαν περίπου 300.000 διαδηλωτές. Η τελευταία πανεργατική απεργία χρονολογείται από το μακρινό 1956.

Για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο πρώτο πρωθυπουργικό τηλεοπτικό διάγγελμα από το 1993.

Είπε χαρακτηριστικά, «Ξέρω ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να διορθώσουμε την Φινλανδία», και πρόσθεσε ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση».

Η φινλανδική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης από το 2012. Με κόστος εργασίας που είναι μεγαλύτερο από της Γερμανίας και ένα κύμα παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να πλησιάζει πλέον τη σύνταξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας εκτιμά πως η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ένα σύνθετο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Η Φινλανδία υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ευρω-κρίσης ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς της λιτότητας, προκαλώντας ενοχλώντας συχνά χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Τώρα όμως, με την ανάγκη προσαρμογής, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει τις συμβουλές που η ίδια έδινε.

«Εάν προκάλεσες μόνος σου το μπάχαλο, πρέπει να το καθαρίσεις ο ίδιος. Τώρα πρέπει να πάρουμε δυνατό φάρμακο», δήλωσε στους «Financial Times» ο Τόμο Σόινι, κυβερνητικός εταίρος και ηγέτης των δεξιών Πραγματικών Φινλανδών.

Και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν υπουργός Οικονομίας Όλι Ρεν, απέρριψε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας εστιάζοντας σε μειώσεις αποδοχών.

«Η διεθνοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σημαίνει πως το σκανδιναβικό μοντέλο πρέπει να αυτο-μεταρρυθμιστεί για να είναι βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Ρεν στους FT.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News