Κόσμος

Πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο

Οι στρατιωτικοί του Προεδρικού Συντάγματος Ασφαλείας (RSP) στην Μπουρκίνα Φάσο, που συνέλαβαν χθες ομήρους τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι «διέλυσαν» τους μεταβατικούς θεσμούς και υποσχέθηκαν να διοργανώσουν εκλογές.

Οι αρχές της χούντας ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τη νύχτα.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος διόρισαν τον Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, στρατηγό της προεδρικής φρουράς, ως επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου, το οποίο θα ηγηθεί της χώρας.

Αντίθετα, ο Σερίφ Σι, επικεφαλής του μεταβατικού κοινοβουλίου της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία βάδιζε προς εκλογές, απέρριψε την ίδια ώρα τη νομιμότητα του πραξικοπήματος, και κάλεσε το στρατό να ανατρέψει τα αποτελέσματα της κίνησης «μικρής ομάδας στρατιωτικών».

Ο Σερίφ Σι, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής του κράτους, μέχρι να απελευθερωθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Καφαντό, ο οποίος κρατείται.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και της Cedeao (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) με σκοπό να απελευθερωυούν οι όμηροι , διευκρινίζει η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Αργά χτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Ουαγκαντούγκου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Καφαντό και του πρωθυπουργού Γιακούμπα Ισαάκ Ζίντα.

Σήμερα στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσουν ένα πλήθος περισσότερων από 100 ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Σποραδικά πυρά ακούγονταν νωρίς σήμερα το πρωί και από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Σχόλια