default-image

Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες την Τετάρτη στη Γερμανία

Κόσμος
Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες την Τετάρτη στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες εισήλθαν στη Γερμανία την Τετάρτη, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης μέρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα την Τετάρτη, ανήλθαν σε 7.266, ενώ την Τρίτη ήταν 3.442.

«Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν την ώρα που περνούσαν τα γερμανο-αυστριακά σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος Γιούντιτ Τέλε.

Παράλληλα, η άφιξη φέτος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα αποτελέσει αρχικά «ένα βάρος για την αγορά εργασίας» και θα οδηγήσει σε μια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, όπως προέβλεψε σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την εργασία, Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι νεοαφιχθέντες θα είναι ένας πλούτος για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της, που είναι υπό την απειλή έλλειψης εργατικών χεριών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Και προέβλεψε, «Ωστόσο αρχικά, καθώς η ενσωμάτωση των προσφύγων θα πάρει αναγκαστικά χρόνο, τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία θα παρουσιάσουν άνοδο».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσιάζει σήμερα ποσοστό ανεργίας 6,4%, το χαμηλότερο από την επανένωσή της. Η πρόβλεψη για φέτος της υπηρεσίας για την απασχόληση παραμένει στα κατά μέσον όρο 2,8 εκατομμύρια ανέργους, καθώς οι αφίξεις προσφύγων θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον αριθμό των ανέργων μόνον από τη στιγμή που αυτοί θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα, το οποίο θα πάρει χρόνο, αλλά μπορεί προσεχώς να επηρεάσει τις προβλέψεις για το ερχόμενο έτος.

Ενώ, οι οικονομικοί κύκλοι της Γερμανίας έχουν χαιρετίσει τη μαζική άφιξη προσφύγων στη χώρα και έχουν πολλαπλασιάσει τις θετικές δηλώσεις τους για την ενσωμάτωση του νέου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις τους, ωστόσο κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για την αποφυγή υπερβολικού ενθουσιασμού αναφορικά με μια γρήγορη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, λόγω των εμποδίων που εγείρουν η γλώσσα, αλλά και η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της κατάρτισης των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό το ερχόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Ο Μάνφρεντ Σμιτ, ο οποίος έχει επικριθεί για βραδύτητα στη διαχείριση των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, ήταν πρόεδρος του γραφείου αυτού από το 2010

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News