Κόσμος

Κροατία: Εισήλθαν 5.650 μετανάστες

Όπως μετέδωσε σήμερα η εθνική κροατική τηλεόραση (HRT), η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα στην Κροατία έχουν εισέλθει 5.650 από τη γειτονική Σερβία, μετά την αλλαγή της διαδρομής τους μέσω των Βαλκανίων προς τα δυτικά αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι μετανάστες εισέρχονται στην Κροατία από αρκετά σημεία διέλευσης.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες που διέφυγαν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη Μέση Ανατολή, εξακολουθούν να συρρέουν στα κροατικά σύνορα, καθώς η χώρα έχει γίνει νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τηλεόραση.

Όπως ανακοίνωσε ο Κροατικός Ερυθρός Σταυρός αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα.Η εκπρόσωπος του οργανισμού είπε, «Δεν μπορώ να εκτιμήσω τον ακριβή αριθμό αλλά σίγουρα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες».

«Είδαμε μεγαλύτερη εισροή ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας»

Οι τοπικές αρχές μεταφέρουν τους μετανάστες σε κέντρα υποδοχής περιμετρικά του Ζάγκρεμπ, αφού προηγουμένως τους καταγράφουν σε καταλόγους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι μπορούν να διαχειριστούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες, όχι όμως δεκάδες χιλιάδες.

Τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας χθες βράδυ έκαναν λόγο για 1.500 ανθρώπους.

Ένα τραίνο που είχε σταλεί χθες από τις αρχές του Ζάγκρεμπ στα σύνορα με τη Σερβία, για τη μεταφορά των μεταναστών, έφθασε με σχεδόν 800 επιβαίνοντες νωρίς σήμερα το πρωί στην τοποθεσία Ντούγκο Σέλο, κοντά στην κροατική πρωτεύουσα, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς θα συζητήσει σήμερα στο Ζάγκρεμπ με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για το μεταναστευτικό.

Η Κροατία, αλλά και η γειτονική Σλοβενία και η Αυστρία, πιθανόν να δουν τη ροή προσφύγων μέσα από τα εδάφη τους μετά το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων.

Ο Μιλάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η χώρα του, στην οποία σήμερα το πρωί έφτασαν οι πρώτες ομάδες προσφύγων από τη Σερβία, θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη διέλευση των μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη.

Αυτοί οι μετανάστες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, καλούνται στην έπειτα να περάσουν μέσω της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Η Βιένη επανέφερε χθες τους ελέγχους της, όπως η Γερμανία, αφού δεχτεί επί δέκα ημέρες να διευκολύνει τη διέλευση των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία, μετά από συμφωνία με το Βερολίνο.

Σχόλια