Κόσμος

Ουγγαρία: Ανοίγουν τα σύνορα με...το αζημίωτο

Οι Ούγγροι συνοριοφύλακες και στρατιώτες που ύστερα από εντολή της κυβέρνησης ασκούν βία πάνω στους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά, συναλλάσσονται κάτω από το φράχτη με όσους έχουν λεφτά.

Όπως μαρτυρούν οι πρόσφυγες, τα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας παραμένουν ανοιχτά για όποιον διαθέτει χρήματα.

Οι επίσημες πληροφορίες λένε ότι οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με την Σερβία. Οι πρόσφυγες στην Αυστρία όμως περιγράφουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Στο χωριό Νίκελσντορφ της Αυστρίας έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων. Σε ένα από αυτά μένει ο Αλί από το Ιράκ. Μετράει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα στην Αυστρία. Ένας διακινητής τον μετέφερε μαζί με μερικούς ακόμη από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας στην Αυστρία.

«Βρήκαμε ένα βαν και ο οδηγός μας πήγε στα σύνορα. 1500 ευρώ ζήτησε. Από τον καθένα μας» λέει στη Deutsche Welle.

Στο Ιράκ ο 27χρονος μετέφραζε για τους Αμερικάνους. Γι' αυτό πολλοί τον θεωρούσαν κατάσκοπο και ο ίδιος δεν έβρισκε πια δουλειά. Στην Ευρώπη έφτασε περνώντας από τα δυτικά Βαλκάνια.

 «Στα σύνορα οι ούγγροι συνοριοφύλακες είπαν «Αν μας δώσετε χρήματα, 300 ευρώ το άτομο θα σας αφήσουμε να περάσετε».

Οι Ούγγροι που πήραν τα χρήματα και ύστερα τους άφησαν να περάσουν τους είπαν «300€ και περνάτε. Εάν όχι, θα σας συλλάβουμε, θα πάρουμε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και μετά δεν πρόκειται να σας δεχθεί κανένας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα».

Μπροστά από το κέντρο υποδοχής στο Νίκελσντορφ περιμένουν και οδηγοί ταξί της Αυστρίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες.

Ο εθελοντής Άντον Μπούριτς από τον Ερυθρό Σταυρό παρατηρεί την κατάσταση εδώ και καιρό. «Από αυτά που έχω ακούσει, οι ταξιτζήδες ζητούν μέχρι και 350 ευρώ το άτομο για μια κούρσα από το Νίκελνστορφ ως τη Βιέννη. Και αυτό είναι διακίνηση, κερδοσκοπική διακίνηση».

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής έχει αποσυμφορηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες όταν έφταναν 15.000 πρόσφυγες την ημέρα.

Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, Γκέραλντ Σέπφερ, η επικοινωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας έχει διακοπεί.

Σχόλια