default-image

ΗΠΑ: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων

Κόσμος
ΗΠΑ: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διίστανται οι απόψεις στην αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχθούν οι ΗΠΑ καταγράφει δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε χθες.

Λίγοι Αμερικανοί θέλουν να υποδεχτεί η χώρα τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες παρόλο που πολλοί πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν αυτούς που εγκαταλείπουν τον απάνθρωπο εμφύλιο της Μεσανατολικής χώρας.

Από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011, οι ΗΠΑ έχουν υποδεχτεί 1.500 πρόσφυγες, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί να επιτρέψει την εγκατάσταση άλλων 10.000 μέχρι το τέλος του 2016.

Από τους ερωτηθέντες, 35% είπαν ότι 10.000 είναι υπερβολικά ψηλό νούμερο. Άλλοι 23% είπαν ότι ήταν πάνω-κάτω σωστό νούμερο, ενώ 20% είπαν ότι η χώρα θα έπρεπε να αφήσει περισσότερους να έρθουν.

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω διαδικτύου από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.251 ατόμων, με ποσοστό απόκλισης συν ή πλην 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η διάσταση της γνώμης αντικατοπτρίζει και την πολιτική διαμάχη στη Ουάσινγκτον, όπου υποστηρικτές των προσφύγων λένε ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν στην ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο, ενώ μερικοί ρεπουμπλικάνοι στο κονγκρέσο ανησυχούν γιατί μία αύξηση στη ροή προσφύγων θα επέτρεπε σε τρομοκράτες να εισέλθουν στη χώρα.

Η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας της Πατρίδας έχει δηλώσει ότι θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο όσους δεχτεί η χώρα.

Δύο τρίτα από όσους απάντησαν είπαν ότι είχαν δει τη φωτογραφία του μικρού Σύρου του οποίου το σώμα ξεβράστηκε σε μια ακτή της Τουρκίας. Το 56% από αυτούς δήλωσαν ότι η εικόνα τους ώθησε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν υποδεχτεί 70.000 πρόσφυγες από διάφορες χώρες της υφηλίου το 2013, που είναι η πιο πρόσφατη χρονιά με δημοσιευμένες στατιστικές. Περίπου οι μισοί έρχονταν από δύο χώρες, το Ιράκ και το Μιανμάρ.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει υποδεχτεί περίπου 100.000 Σύρους μετανάστες, ενώ η Σουηδία πάνω από 50.000. Οι χώρες που συνορεύουν με τη Συρία έχουν αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος ως τώρα, με την Τουρκία να φιλοξενεί περίπου 1,9 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ το Λίβανο 1,1 εκατομμύρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News