Κόσμος

Ομπάμα: Προσκάλεσε 14χρονο που συνελήφθη ως τρομοκράτης

Ένας 14χρονος ο οποίος συνελήφθη στο σχολείο του στο Ντάλας γιατί κατασκεύασε ένα αυτοσχέδιο ρολόι που θεωρήθηκε ότι ήταν αυτοσχέδια βόμβα, προσκλήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες στο Λευκό Οίκο να συμμετάσχει σε μια βραδιά αστρονομίας.

Ο Άχμεντ Μοχάμεντ, μαθητής της τρίτης γυμνασίου, τη Δευτέρα απομακρύνθηκε από το σχολείο MacArthur με χειροπέδες γιατί έφτιαξε το ρολόι με σκοπό, όπως είπε, να εντυπωσιάσει τους νέους συμμαθητές και δασκάλους τους.

Η αστυνομία οδήγησε το 14χρονο μαθητή στο τμήμα, πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τον φωτογράφησε και στη συνέχεια αφού παρουσιάστηκαν οι γονείς του αφέθηκε ελεύθερος.

«Ωραίο ρολόι, Άχμεντ. Θές να το φέρεις στο Λευκό Οίκο; Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία,» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το γραφείο του προέδρου προσκάλεσε τον Μοχάμεντ να συμμετάσχει στην μηνιαία "βραδιά αστρονομίας" με αστροναύτες της NASA και άλλα νεαρά άτομα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους,

Πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δασκάλους του Άχμεντ απέτυχαν στο ρόλο τους».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επίσης προσκάλεσε τον έφηβο να επισκεφτεί την εταιρεία του στην Καλιφόρνια.

«Το να έχει κανείς τις δεξιότητες και τη φιλοδοξία να χτίσει κάτι ωραίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε επικρότηση, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε άτομα σαν τον Άχμεντ» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο.

Το περιστατικό εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση δημοφιλών θεμάτων της μέρας στο Twitter

«Το χόμπυ μου είναι να εφευρίσκω πράγματα» είπε ο Μοχάμεντ στην εφημερίδα Dallas Morning News. Ο ίδιος είπε επίσης ότι του αρέσει η ρομποτική και γι' αυτό και έδειξε το ρολόι, που είχε ψηφιακή οθόνη και πίνακα κυκλώματος, στη δασκάλα του, η οποία τον κατήγγειλε στις αρχές.

Εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας Έρβινγκ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα καθώς επιθυμούσαν να προστατέψουν την ιδιωτικότητα του μαθητή.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως δεν έχουν κατατεθεί μηνύσεις και πρόσθεσε πως επειδή η συσκευή ήταν σε βαλιτσάκι μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση πως ήταν βόμβα.

Σχόλια