Κόσμος

Σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας: Ένταση με χημικά και κανόνια νερού

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, με την ουγγρική αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται αποκλεισμένοι μετά την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να κλείσει το συνοριακό περάσμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρει το ethnos.gr, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Oι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ασπίδες έχουν αναπτυχθεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

Αποκλεισμένοι στη συνοριακή γραμμή

Περίπου 2.00 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη διάβαση Χόργκος, στη μεθόριο Σερβίας - Ουγγαρίας, έπειτα από την απόφαση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της και η τύχη τους εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, μεταδίδουν σερβικά ΜΜΕ.

Σχόλια