Κόσμος

Ντομπρόβσκις: "Δοκιμασία το μεταναστευτικό για την Ευρώπη"

Η μεταναστευτική κρίση είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ζήτησε να δοθεί άμεσα μια «ανθρωπιστική απάντηση».

«Η Ευρώπη περνά μια δοκιμασία, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βρούμε γρήγορα μια κοινή μέθοδο αντιμετώπισης» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καυτηρίασε, το γεγονός ότι «σήμερα ορισμένα κράτη μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν διαφορετική προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ' όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση».

Επιπρόσθετα είπε, «Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών».

«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τα κράτη αυτά. Επίσης, οι γειτονικές χώρες χρειάζονται οικονομική και οργανωτική βοήθεια για να φροντίζουν καλύτερα τους πρόσφυγες. Χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ' ό, τι τα ευρωπαϊκά κράτη αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομική τους ισχύ. Και φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις και τους πολέμους που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα» υπογράμμισε επίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε ό, τι αφορά στη Συνθήκη Σένγκεν εξήγησε ότι η ελευθερία της κίνησης μεταξύ των χωρών που την έχουν υπογράψει αποτελεί «θεμελιώδη πυλώνα των ελευθεριών στην Ε.Ε.».

Εντούτοις εκτίμησε ότι στην τρέχουσα κατάσταση «η αναστολή της ισχύος της συνθήκης είναι σωστή» Υπογράμμισε όμως ότι «αυτό το μέτρο πρέπει να είναι προσωρινό».

Σχόλια