Κόσμος

Γαλλία: Ξεκινά αεροπορικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών

Τις προσεχείς εβδομάδες, η Γαλλία θα πραγματοποιήσει πρώτες της αεροπορικές επιδρομές κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου τα γαλλικά καταδιωκτικά, που πραγματοποιούν από τις 8 Σεπτεμβρίου αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, θα αρχίσουν τις επιδρομές, ο υπουργός απάντησε:

«Τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις θα έχουμε σαφώς προσδιορισμένους στόχους. Δεν θα σας πω όλα τα σχέδια των πτήσεων, θα ήταν λάθος τακτικής».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι οι επιδρομές είναι «απαραίτητες».

Επίσης ο Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι «Σήμερα το ΙΚ έχει προωθηθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλεί ταυτόχρονα τον ελεύθερο συριακό στρατό και τη συριακή αντίσταση στην περιοχή του Χαλεπίου αλλά επίσης, πίσω από τον άξονα Δαμασκού-Χαλεπίου, τον Λίβανο αν το ΙΚ καταφέρει να διαπεράσει τη γραμμή αυτή». Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία συλλέγει πληροφορίες με όλα τα μέσα που διαθέτει, κυρίως αεροπλάνα και δορυφόρους.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο προπύργιο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στη Λαττάκεια, στη βορειοδυτική χώρα, είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί.

«Μήπως σημαίνει ότι προστατεύονται από μια ενδεχόμενη πτώση του Άσαντ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να τους τεθεί», δήλωσε ο υπουργός.

Και επεσήμανε, «Αυτό που έχει σημασία είναι η Ρωσία να αποτελέσει μέρος της λύσης και η λύση δεν περνά από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Ο Λε Ντριάν διέψευσε οποιαδήποτε έμμεση συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου τα γαλλικά αεροπλάνα να μπορούν να πετούν πάνω από το συριακό έδαφος χωρίς να εκτίθενται στα συριακά αντιαεροπορικά πυρά.

«Κάθε αεροπορική επιχείρηση είναι επικίνδυνη και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τους πιλότους μας», σχολίασε.

Η Γαλλία, που μετέχει εδώ και ένα χρόνο στο συνασπισμό κατά του ΙΚ στο Ιράκ, άρχισε την περασμένη εβδομάδα αναγνωριστικές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία, κάτι που δεν έκανε μέχρι πρότινος από φόβο μήπως αυτό ωφελήσει τον πρόεδρο Άσαντ.

Σχόλια