Κόσμος

Πρόσφυγες: Πλέον κατευθύνονται στην Κροατία

Μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα της με τη Σερβία, πολλοί πρόσφυγες πια κατευθύνονται στην Κροατία.

Νωρίτερα, πρόσφυγες έφθασαν με λεωφορείο στο χωριό Σιντ της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, και περπάτησαν μέσα από χωράφια για να περάσουν στην Κροατία.

Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν ήδη να τους καταγράφουν και θα τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Βουκοβάρσκο-Σριτζέμσκα, στα ανατολική σύνορα, επιβεβαίωσε ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων εισήλθε στην Κροατία.

Οι περισσότεροι έφτασαν εκεί με λεωφορεία από την πόλη Πρέσεβο, στα νότια σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ, στην δυτική πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, ενώ άλλοι μετέβησαν εκεί με ταξί. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι Ιρακινοί.

Τα λεωφορεία σκόπευαν να τους μεταφέρουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας αν η Βουδαπέστη δεν είχε σφραγίσει τα σύνορά της.

Εκτιμάται πλέον ότι πολλοί πρόσφυγες θα επιλέγουν να εισέρχονται στην Κροατία, η οποία ανήκει στην Ε.Ε., κι από εκεί στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στην Συνθήκη Σένγκεν, κι έπειτα στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι το Ζάγκρεμπ έχει εκπονήσει ένα «σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σχόλια