Κόσμος

Μαλάουι: Καθηγητής ήθελε να πουλήσει μαθήτριά του με αλφισμό

Συνελήφθη ένας καθηγητής από το Μαλάουι καθώς σκόπευε να πουλήσει μια έφηβη μαθήτρια του αλμπίνο έναντι 9.700 ευρώ.

Αυτοί που θα την αγόραζαν την ήθελαν για να την σκοτώσουν και να πάρουν τα μέλη της. Είναι συχνό φαινόμενο στο στο Μαλάουι, οι δολοφονίες ανθρώπων που πάσχουν από αλφισμό, καθώς θεωρείται ότι τα σώματα των ανθρώπων αυτών έχουν μαγικές ιδιότητες.

Ο καθηγητής Φίλιπ Νγκουλούμπε ισχυρίζεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την κοπέλα που φοιτά στο λύκειο. Ταυτόχρονα όμως σχεδίαζε να την πουλήσει σε έναν Τανζανό έναντι 6 εκατομμυρίων κουάτσα (9.700 ευρώ), εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μορίς Τσαπόλα. Τα μέλη του κοριτσιού θα πωλούνταν στη μαύρη αγορά ως «φυλαχτά».

Ο καθηγητής συνελήφθη στην πόλη Μζούζου κατηγορούμενος για απαγωγή και απόπειρα δολοφονίας.

Οι φόνοι των αλμπίνων είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα μέλη τους ή τα οστά τους χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας για να φέρουν, υποτίθεται, πλούτο και εξουσία στους ενδιαφερόμενους.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ όρισε τον Μάρτιο έναν ειδικό με την αποστολή να ερευνήσει την υπόθεση στο Μαλάουι, την Τανζανία και το Μπουρούντι.

Ο πλήρης σκελετός ενός αλμπίνου μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 66.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν δολοφονηθεί στο Μαλάουι εννέα πάσχοντες από αλφισμό.

Ο αλφισμός, μια κληρονομική γενετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, το τριχωτό και τα μάτια, πλήττει περίπου έναν στους 1.200 ανθρώπους στο Μαλάουι.

Σχόλια