Κόσμος

ΗΠΑ καλούν Ρωσία να συμμετέχει κατά του ΙΚ

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να δουν τη Ρωσία να συμμετέχει εποικοδομητικά με τη διεθνή συμμαχία που αντιμετωπίζει τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, παρά να χτίζει τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα, αλλά ότι θα προσπαθήσει να το κάνει όταν «αποφασίσει ότι θα προάγει τα συμφέροντά μας».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε συχνή επαφή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε τηλεφωνικώς χτες με τον Ρώσο ομόλογό του Σερκέι Λαβρόφ τηλεφωνικά, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτή ήταν η τρίτη τους συνομιλία από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Κέρι ξεκαθάρισε πως η υποστήριξη της Ρωσίας στον Σύρο πρόεδρο Μπάσαρ αλ Άσαντ «κινδυνεύει να οξύνει και επεκτείνει τη σύρραξη, και να υπονομεύσει τον κοινό μας στόχο να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό αν δεν παραμείνουμε επίσης εστιασμένοι στην εξεύρεση λύσης στη σύρραξη στη Συρία μέσα από μια αυθεντική πολιτική μετάβαση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο Λαβρόφ έχει επισημάνει την ανάγκη σύστασης ενός ενωμένου μετώπου ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

Σχόλια