Κόσμος

Γκάμπριελ για μετανάστες: "Η Ευρώπη βουτηγμένη στην ντροπή"

Η Ευρώπη είναι «βουτηγμένη στη ντροπή» είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα και την αδυναμία της Ευρώπης να βρει μια αποτελεσματική λύση.

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή την αποτυχία της χθεσινής υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε μια συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χτες «βράδυ, η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάπριελ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Και εί[πε χαρακτηριστικά, «Αυτό που ζήσαμε χθες βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ' ό,τι η ελληνική κρίση».

«Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας», συνέχισε.

«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει (...). Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», είπε ο Γκάμπριελ.

Χθες, ο αντικαγκελάριος είπε ότι η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται να υποδεχθεί τώρα ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι στιγμής οι επίσημοι υπολογισμοί.

Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπονόησε πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις είναι συχνά οι «χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά ο ντε Μεζιέρ.

Ο ντε Μεζιέρ δηλώσει εξάλλου ότι επιμένει στην πρόβλεψη για άφιξη 800.000 προσφύγων στη Γερμανία φέτος.

Και είπε, «Δεν θέλω να αλλάξω την πρόβλεψη».

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Σχόλια