default-image

Κροίσος επιθυμεί την αγορά 2 ελληνικών νησιών για πρόσφυγες

Ελλάδα
Κροίσος επιθυμεί την αγορά 2 ελληνικών νησιών για πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεσή του να αγοράσει δύο ελληνικά νησιά για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες εξέφρασε ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης Ναγκίμπ Σαουίρις.

Ο Σαουίρις είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα ενημέρωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν σε συνεντεύξεις του καλούσε είτε την Ελλάδα είτε την Ιταλία να του πουλήσουν ένα νησί προκειμένου να το «κηρύξει ανεξάρτητο», να «υποδεχτεί μετανάστες» και να «προσφέρει εργασία χάρη στην οικοδόμηση της νέας τους πατρίδας».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3 δις δολάρια, «έχει εντοπίσει δύο ελληνικά νησιά που ανήκουν σε ιδιώτες, τα οποία αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για το πρότζεκτ», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της εταιρείας του.

Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές για να κριθεί εάν τελικά το πρότζεκτ θα προχωρήσει με στόχο «να φιλοξενηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός προσφύγων, με βάση την ελληνική νομοθεσία».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Σαουίρις ελπίζει ότι η Ελλάδα «θα μεριμνήσει ώστε να αναλάβει και να ολοκληρώσει τη διοικητική διαδικασία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στα νησιά».

Επιπρόσθετα ο 61χρονος μεγιστάνας ισχυρίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για τους πρόσφυγες προσφέρθηκε να βοηθήσει στο πρότζεκτ, το οποίο προαπαιτεί σε πρώτη φάση επένδυση ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Εάν φυσικά τα σχέδιά του ευωδοθούν, ο τρίτος πλουσιότερος Αιγύπτιος έχει ήδη προκρίνει την ονομασία «Άιλαν» για ένα από τα νησιά, προς τιμήν του 3χρονου αγοριού που πνίγηκε πρόσφατα ανοικτά της Κω, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με λέμβο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News