Κόσμος

Ιερουσαλήμ: Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι ταραχές

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ. Πλέον είναι η τρίτη ημέρα των ταραχών και δεύτερη ημέρα του νέου εβραϊκού έτους.

Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν περιμετρικά του τεμένους Αλ-Ακσα όταν νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες σε ισραηλινούς αστυνομικούς που εισήλθαν στην πλατεία και απάντησαν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας «Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες από την Πλατεία των Τζαμιών. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο σημείο αυτό και διέλυσαν τους διαδηλωτές ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε έχουν γίνει μέχρι στιγμής συλλήψεις.

Η Ynet, η ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot, επικαλείται αξιωματούχους που λένε ότι νεαροί Παλαιστίνιοι μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα πέταξαν πέτρες, τσιμεντόλιθους και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία έκανε χρήση «μεθόδων για την αντιμετώπιση των ταραχών».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν οδοφράγματα από παπουτσοθήκες, σιδερένιες ράβδους και σχοινιά που ήταν δεμένα στις πόρτες του τεμένους. Στο τέλος οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους, με τους ταραξίες να παραμένουν μέσα σε αυτό.

Η Πλατεία των Τζαμιών, ένας ιστορικός θρησκευτικός τόπος που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, αλλά και ιερός τόπος για τους εβραίους που την ονομάζουν το Όρος του Ναού.

Οι ταραχές στην πλατεία δεν έχουν σταματήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν η αστυνομία πραγματοποίησαν ολονύχτια έρευνα για κρυμμένα εκρηκτικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η έφοδος αυτή οδήγησε στην καταδίωξη αρκετών νεαρών αράβων υπόπτων που διέφυγαν με κατεύθυνση το τζαμί πριν οχυρωθούν μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι, η ρίψη πετρών σε οχήματα επισύρει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια.

Η ένταση εντείνεται από τους εορτασμούς του νέου εβραϊκού έτους, που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώνονται αργά απόψε, καθώς και με την επίσκεψη εβραίων με την ευκαιρία αυτή στην πλατεία.

Οι παλαιστινιακές αρχές εκφράζουν συχνά ανησυχία καθώς βλέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αμφισβητεί ένα παλιό καθεστώς και να αρχίζει να επιτρέπει στους εβραίους να προσεύχονται στην πλατεία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε εκ νέου την Κυριακή της πρόθεσής του να θέσει εν αμφιβόλω το καθεστώς αυτό.

Σχόλια