Κόσμος

Ίσινγκερ: Ζητεί πρωτοβουλίες για την επίλυση του Συριακού

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, ζητεί να αναληφθούν αμυντικά βήματα και μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία αναφορικά με το θέμα της Συρίας, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μεγάλης έκρηξης».

Ο Ίσινγκερ υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα παρέμεινε αδρανής για καιρό και απλώς παρατηρούσε τη συριακή κρίση. Παράλληλα τόνισε ότι πλέον αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί και ζήτησε τη στρατιωτική επέμβαση της Γερμανίας στον εμφύλιο στη Συρία.

«Η στρατηγική μας στη συριακή κρίση θα είναι αξιόπιστη μόνο όταν υποστηρίζεται από αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές», υπογράμμισε μιλώντας στην εφημερίδα Muncher Merkur.

Και σημείωσε, «Πριν από τέσσερα χρόνια κάναμε τα στραβά μάτια».

Έπειτα πρόσθεσε, «Τώρα μαθαίνουμε με σκληρό τρόπο και κάπως αργά ότι το να κάνουμε τα στραβά μάτια δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Και ότι το να μην κάνουμε τίποτε έχει επίσης συνέπειες. Και ότι η σύγκρουση η οποία πιστεύαμε ότι αφορούσε τη Συρία τώρα έχει έρθει και χτυπά την πόρτα μας».

Σύμφωνα με τον Ίσινγκερ, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί για να βρεθεί λύση με τη Ρωσία και το Ιράν.

«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για μια ενδεχόμενη απαγόρευση πτήσεων πάνω και γύρω από τη Συρία. Όποιος δεν είναι προετοιμασμένος (για μια τέτοια συνεργασία) δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες φτάσουν στις χώρες μας», εξήγησε ο ίδιος.

Εν ολίγοις, ο Ίσινγκερ παρουσίασε μια κακή εικόνα της Μέσης Ανατολής. «Ολόκληρη η περιοχή είναι στα πρόθυρα μιας μεγάλης έκρηξης. Ο κίνδυνος να επεκταθεί η αστάθεια είναι τεράστιος. Γι' αυτό έχει έρθει η ώρα στην Ευρώπη να μην λάβουμε μόνο αμυντικά βήματα, αλλά να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία. Κανείς έξω από την περιοχή δεν θα υποφέρει περισσότερο από την Ευρώπη, διότι οι επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή καταλήγουν στην πόρτα μας», υπογράμμισε.

Σχόλια