Κόσμος

Τουρκία: Πρώτος ο Ερντογάν αλλά απέχει η αυτοδυναμία

Παρά την αύξηση των ποσοστών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ), που από 40,9% ανήλθε στο 41,4%, όπου βρισκόταν τον Ιούνιο, δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έχασε την αυτοδυναμία του για πρώτη φορά από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία. Έπειτα, αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προχώρησε στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο πρόεδρος της Metropoll Οζέρ Σεντζάρ, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 27,3%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 15,3% και το φιλο-κουρδικό HDP 13%.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP συγκέντρωσε 25%, το MHP 16,3% και το HDP 13,1%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2-5 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.540 ψηφοφόρων.

Σχόλια