Κόσμος

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ

Ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκομ Τέρνμπουλ διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, αφού έκοψε το νήμα πρώτος στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

Ο Άμποτ παραχώρησε στον Τέρνμπουλ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, μόλις δύο χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία.

Ο 60χρονος Μάλκομ Τέρνμπουλ, πρώην δικηγόρος και πρώην τραπεζίτης, γίνεται σήμερα ο 29ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μετά την ορκωμοσία του μπροστά στον εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, τον γενικό κυβερνήτη Πίτερ Κόσγκροβ, στην Καμπέρα.

Ο Τέρνμπουλ μετά την ορκωμοσία του δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Αισθάνεται κανείς μεγάλο ενθουσιασμό που είναι Αυστραλός αυτήν τη στιγμή».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια, «Είναι ένα γύρισμα της τύχης, το οποίο δεν περίμενα, όπως οφείλω να ομολογήσω, αλλά είναι ένα γύρισμα της τύχης που με τιμή οφείλω να αντιμετωπίσω και είμαι απολύτως ικανός για αυτό».

Ο Τέρνμπουλ δεσμεύτηκε για ένα νέο είδος διακυβέρνησης, διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του, στον οποίο οι επικριτές προσάπτουν ότι ήταν αυταρχικός και ότι έπαιρνε μονομερώς τις αποφάσεις του.

Να σημειωθεί ότι ο 60χρονος πολυεκατομμυριούχος συγκέντρωσε 54 ψήφους στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερου Κόμματος που μετέχει στον συντηρητικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.

Αντίθετα, ο Άμποτ, η δημοτικότητα του οποίου μειωνόταν ολοένα και περισσότερο, έλαβε 44 ψήφους.

Με μια δήλωσή του που αιφνιδίασε, ο Τέρνμπουλ, ένας από τους πιο προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως παραιτείται από τη θέση του υπουργού Επικοινωνίας για να διεκδικήσει από τον Τόνι Άμποτ την ηγεσία του κόμματος.

Σχόλια