default-image

Η ΕΕ στέλνει στρατό για να αντιμετωπίσει τους δουλεμπόρους

Κόσμος
Η ΕΕ στέλνει στρατό για να αντιμετωπίσει τους δουλεμπόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληραίνει τη στάση της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν και να κλείσει τα σύνορά της. Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα στείλει στρατό για να αντιμετωπίσει τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, βάσει του εν λόγω μέτρου, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το megatv.gr, θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα. Κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης που έγινε στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι "πληρούνται οι προϋποθέσεις" για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Mετά το χθεσινό κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με την Αυστρία, ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στα σύνορα με την Αυστρία, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες. Σε εσωτερικό έγγραφο που μοίρασε στα μέλη της ηγεσίας του κόμματος ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ αναφέρει πως οι προβλέψεις για τους πρόσφυγες που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία θα ξεπεράσει τις 800.000, που ήταν η αρχική πρόβλεψη, και θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Εντωμεταξύ, σήμερα θα γίνει και η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προσφυγική κρίση και τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ένωσης. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης, σύμφωνα με το megatv.com, οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών. Στη "μάχη" θα ριχτούν επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, ορισμένα από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News