Κόσμος

Αυστρία-Πολωνία: "Παγώνουν" τα σύνορά τους

Μετά την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν, και η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα «παγώσει» την ελεύθερη διάβαση των συνόρων της.

Στις 16:00 αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., στην οποία μπορεί να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική της Ευρώπης αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως οι Βρυξέλλες έχουν γνώση της υπόθεσης, όμως δεν έχουν λάβει ακόμα το επίσημο γραπτό αίτημα της Βιέννης, όπως απαιτείται.

Η Κομισιόν πάντως διευκρίνισε πως η επαναφορά των έκτακτων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μπορεί να διαρκέσει μόνο για 10 μέρες, και να ανανεώνεται σταδιακά με πλαφόν τους δυο μήνες.

Το μέγεθος των εισροών πάντως είναι τόσο μεγάλο ώστε νωρίτερα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 2.200 στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσει την Αστυνομία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες στη διαχείριση των μαζικών αφίξεων.

Πάνω από 4500 άνθρωποι μπήκαν στην Αυστρία από τη γειτονική Ουγγαρία την Κυριακή, ενώ από την πλευρά της η Ουγγαρία είδε αριθμό-ρεκόρ, 5.809 άτομα, να εισέρχονται στο έδαφός της μέσα σε 24 ώρες.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του BC μετέδιδε πως και η Σλοβακία κινείται προς την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Αυστρία, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες. Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφήνισε νωρίτερα στις Βρυξέλλες πως δεν έχει παραληφθεί κανένα σλοβακικό αίτημα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα γίνει ενημέρωση από υπηρεσίες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για τις εξελίξεις σχετικά με τις προσφυγικές ροές και θα εξεταστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ενώπιον της κρίσης.

Οι υπουργοί θα κληθούν πάρουν αποφάσεις πάνω στην πρόταση της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό διαμοιρασμό επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πέρα από τους 40.000 που έχει ήδη συμφωνηθεί να φιλοξενηθούν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η πρόταση μικρής κλίμακας έχει διχάσει την Ευρώπη και με αρκετές χώρες έχουν ενστάσεις για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που προβλέπονται ενώ και η Ουγγαρία φαντάζει συνολικά αντίθετη στο όλο σχέδιο.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει δυνατότητα μη συμμετοχής για έως 12 μήνες, όμως θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι και ταυτόχρονα η κάθε χώρα που θα απέχει θα πρέπει να καταβάλει τέλος που θα ισοδυναμεί με το 0,002% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», μετά από σχεδόν ολονύκτιες προεργασίες για τη υπουργική σύνοδο, συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από την σχετική ανακοίνωση ο όρος «υποχρεωτικό».

Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μια λίστα ασφαλών κρατών για την επαναπροώθηση ανθρώπων που θα κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο. Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται πολλές βαλκανικές χώρες όπως ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία και Τουρκία.

Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και η ιδέα της οικονομικής υποστήριξης των τεράστιων προσφυγικών καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί στις χώρες γύρω από την εμπόλεμη Συρία, κυρίως στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστήριξε το Σάββατο ο αμφιλεγόμενος ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, καθώς επίσης υπέρ αυτού του σεναρίου τάχθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μάλιστα, ο κ. Γκάμπριελ πρότεινε συνολική βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το ένα τρίτο θα δοθεί από την Ευρώπη, και τα υπόλοιπα από τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Ενδεχομένως, όχι τυχαία, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφτηκε σήμερα προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο.

Το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο διαμοιρασμού που έχουν καταρτίσει οι Βρυξέλλες, αλλά θα υποδεχτεί ξέχωρα 20.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς εκτός Ευρώπης.

Έτοιμη για συνοριακούς ελέγχους και η Πολωνία

Η Πολωνία ετοιμάζεται να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., εάν και εφόσον απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κοπατς.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

«Μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή στη συνοριακή ασφάλεια, η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα συνορά της», δήλωσε η κ. Κόπατς προς δημοσιογράφους.

Τέλος υπογράμμισε, «Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο».

Σχόλια