Κόσμος

Ένωση Αλβανικών δήμων συγκροτήθηκε στη Ν. Σερβία

Το Σάββατο συγκροτήθηκε από εκπροσώπους πέντε κομμάτων των Αλβανών της νότιας Σερβίας, Ένωση των δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα ως απάντηση στην Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, που προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Στόχος της Ένωσης Αλβανικών Δήμων είναι οι Αλβανοί στη νότια Σερβία να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σέρβους στην Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, από τους συνολικά 114 συμβούλους οι 74 είναι αλβανικής εθνικότητας.

Η απόφαση για την ίδρυση της Ένωσης Αλβανικών Δήμων στη νότια Σερβία ελήφθη από τους 68 παρόντες στη συνεδρίαση το Σαββάτου κατά πλειοψηφία.

Στη συνεδρίαση δεν έλαβαν μέρος οι δημοτικοί σύμβουλοι από τη Μέντβετζα, καθώς την Κυριακή διεξήχθησαν στον δήμο πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, Γιονούζ Μουσλίου δήλωσε ότι στόχος της ένωσης είναι να εξασφαλίζει για τους Αλβανούς δικαιώματα που προβλέπονται για τους Σέρβους στην Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, κυρίως τα δικαιώματα στον τομέα της αστυνόμευσης, στο δικαστικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και ότι οι Αλβανοί στη νότια Σερβία «δεν αναζητούν τίποτα περισσότερο από αυτό που έχουν οι Σέρβοι στην Ένωση Σερβικών Δήμων».

Την απόφαση στήριξαν το Κίνημα για τη Δημοκρατική Πρόοδο του Γιονούζ Μουσλίου, η Ομάδα Πολιτών με επικεφαλής τον Ράμζι Λιατίφι, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ναγκίπ Αρίφι, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών με επικεφαλής τον Ράγκμι Μουστάφα και η Δημοκρατική Ένωση Κοιλάδας με επικεφαλής τον Σκεντέρ Μπεστάνι.

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση δεν έλαβαν μέρος οι σύμβουλοι της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών του Ραμί Ζούλφιγια και του Κινήματος Δημοκρατικής Δράσης, Ρίζα Χαλίμι.

Συγκρατημένες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο Βελιγράδι με το διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς να διαμηνύει ότι «η Σερβία θα σεβαστεί τους νόμους της, δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις και διαρκώς και με προσήλωση θα διευρύνει τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα των Αλβανών, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις».

«Πρέπει να αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού και όχι διαπραγματευτικό χαρτί και μέσο χειραγώγησης ανεύθυνων πολιτικών από τη νότια επαρχία μας» δήλωσε ο κ. Τζούριτς, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς αλβανικών κομμάτων από τη νότια Σερβία ότι έχουν τη στήριξη της Πρίστινας και των Τιράνων για τη συγκρότηση Ένωσης αλβανικών δήμων.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι Αλβανοί στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς έχουν ανάγκη από δουλειά, έχουν ανάγκη από ένα σίγουρο μέλλον και όχι από τη διαδρομή του σοβινισμού και των συγκρούσεων, που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αύξηση της μετανάστευσης νεαρών Αλβανών από την περιοχή της κοιλάδας Βράνιε.

Ο πρόεδρος το Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (PDD), Ρίζα Χαλίμι εκτίμησε ότι ο πραγματικός στόχος της ίδρυσης Ένωσης Αλβανικών Δήμων είναι να στραφεί αλλού η προσοχή των πολιτών, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Σχόλια