default-image

ΕΕ: Στέλνει στρατό στη Μεσόγειο για το μεταναστευτικό

Κόσμος
ΕΕ: Στέλνει στρατό στη Μεσόγειο για το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο.

Με βάση αυτό το μέτρο που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες, συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση βοήθησαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Τη συνδρομή του αυστριακού στρατού στον έλεγχο των συνόρων ανακοίνωσε ο καγκελάριος Φάιμαν

Η Αυστρία θα ζητήσει την αρωγή του στρατού στη διαχείριση της εισροής στα αυστριακά σύνορα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ουγγαρία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Η Βιένη θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες «στις προσεχείς δύο ώρες» για να «βοηθήσουν την αστυνομία», κυρίως στους «συνοριακούς ελέγχους», εκεί όπου είναι αναγκαίο, εξήγησε ο αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ώρα που η ροή των προσφύγων που φθάνουν στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πληθαίνουν οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

Κίνδυνος να ξεμείνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα

Η Γερμανία από την πλευρά της αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία με στόχο να τεθεί έλεγχος σε έναν αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στο έδαφός της.

Το μέτρο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή από τις βραδινές ώρες της Κυριακής με Γερμανούς αστυνομικούς να σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα ώστε να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία.

Εξαιτίας αυτής της απόφασης το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησαν τα δρομολόγια της Deutsche Bahn από Αυστρία προς Γερμανία τα οποία αποκαταστάθηκαν εν μέρει από τις 7 το πρωί τοπική ώρα.

Η απόφαση του Βερολίνου προκαλεί προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αθήνα, καθώς ο προορισμός της πλειοψηφίας των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος είναι η Γερμανία.

Αν το Βερολίνο κρατήσει κλειστά τα σύνορά του, καθώς δεν έχει ανακοινώσει πότε και εάν θα προχωρήσει σε αναστολή του μέτρου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια προωθούνται στον Πειραιά να «κολλήσουν» στην Ελλάδα με άγνωστα επακόλουθα δεδομένων και των σχεδίων αφενός της Ουγγαρίας να χτίσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της και αφετέρου των Σκοπίων να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους με στρατό.

Την ίδια ώρα, η Γερμανική κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία «ζωνών υποδοχής» σε Ελλάδα, Ιταλία και ενδεχομένως Ουγγαρία σε μια κίνηση έμμεσης αποδοκιμασίας των πρακτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η παρέμβαση Μέρκελ το απόγευμα του Σαββάτου με την παρατήρησή της προς την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Έκλεισε και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία-Ουγγαρία

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, που διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

«Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων»

Στην ανακοίνωσε αναφέρεται ακόμα ότι είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το μέτρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News