Κόσμος

Μέρκελ-Φάιμαν συναντώνται την Τρίτη για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί αύριο, ημέρα Τρίτη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν σχετικά με τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Όπως δηλώνει ο Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε νομικά αιτιολογημένη την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία.

Η Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης».

Έπειτα πρόσθεσε, «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς».

Επιπλέον τόνισε ότι «η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειριστεί η προσφυγική κρίση».

Πιέζει ο Γιούνκερ τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην Ε.Ε..

Επιοπρόσθετα, ο Γιούνκερ είχε συνομιλίες και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, προσπαθώντας να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Σχόλια