Κόσμος

Μέκκα: Κανονικά το μεγάλο προσκύνημα παρά την πολύνεκρη τραγωδία

Τραγικές εικόνες έρχονται από τη Μέκκα, μετά την κατάρρευση ενός γερανού στο Μεγάλο Τέμενος στη δυτική Σαουδική Αραβία, που έκοψε το νήμα της ζωής σε 107 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 238.

Εντωμεταξύ, οι σαουδαραβικές Αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το ετήσιο προσκύνημα θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την τραγωδία στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (χθες), μερικές μόλις ημέρες πριν από το μεγάλο προσκύνημα που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς από ολόκληρο τον κόσμο, ένας γερανός έπεσε εν μέσω καταιγίδας πάνω στο Μεγάλο Τέμενος, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ.

Ο τεράστιος θόρυβος προκάλεσε κινήσεις πανικού στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό τόπο αυτή την ημέρα της εβδομάδας που είναι ημέρα ανάπαυσης και προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Ο εκπρόσωπος των δύο άγιων τεμένων (της Μέκκας και της Μεδίνας), Άχμεντ μπιν Μοχάμεντ αλ Μανσούρι, δήλωσε ότι ο γερανός κατέρρευσε «εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και βροχοπτώσεων».

Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκταση του τεμένους των 400.000 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί έως και 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά γύρω από το τέμενος πολλοί γερανοί.

Ο Ίρφαν αλ Αλάουι, συνιδρυτής του Ιδρύματος για την Έρευνα της Ισλαμικής Κληρονομίας με έδρα τη Μέκκα, από την πλευρά του κατήγγειλε τις Αρχές για αμέλεια μπροστά στον κίνδυνο που αποτελούν οι γερανοί.

Η καταστροφή είναι η χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών στη Μέκκα, που είναι ο υπ' αριθμόν ένα ιερός τόπος του Ισλάμ και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως η τραγωδία δε θα επηρεάσει το Χατζ που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος στις 21 ή 22 Σεπτεμβρίου στη Μέκκα, ενώ περίπου 800.000 πιστοί έχουν φτάσει ήδη στη Σαουδική Αραβία για να λάβουν μέρος στο προσκύνημα.

«Δε θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το Χατζ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Σαουδάραβας αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι ζημιές στο Μεγάλο Τέμενος «θα επισκευαστούν πιθανότατα μέσα σε μερικές ημέρες».

Πολλές ώρες μετά το δυστύχημα, οι Αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους νεκρούς ή τις εθνικότητές τους, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ξένων προσκυνητών βρίσκονταν επιτόπου δίπλα στους Σαουδάραβες πιστούς.

Η Ινδονησία έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα το θάνατο δύο πολιτών της, προσθέτοντας πως άλλοι 31 έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά. Η Μαλαισία έκανε από την πλευρά της λόγο για δέκα τραυματίες μεταξύ των πολιτών της, ενώ άλλοι έξι φέρονται ως αγνοούμενοι. Το Ιράν ανακοίνωσε πως τραυματίστηκαν 15 Ιρανοί προσκυνητές.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου μετρά πολλούς μουσουλμάνους, ευχήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη του και οι προσευχές του βρίσκονται στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους».

Σχόλια