Κόσμος

Η Σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει στον ΟΗΕ

Η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία το παλαιστινιακό ψήφισμα.

Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τα 119 ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Ανάμεσα στα οχτώ κράτη που ψήφισαν κατά συμπεριλαμβάνονται το Ισραήλ και η σύμμαχος τους, ΗΠΑ.

Η απόφαση εξόργισε όπως αναμενόταν το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι περιγράφουν την κίνηση του ΟΗΕ ως βήμα προς την ένταξή τους στον οργανισμό.

Παλαιστίνιοι διπλωμάτες είπαν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μιλήσει προς τους ηγέτες κρατών-μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών-παρατηρητών που δεν ανήκουν στον οργανισμό, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών-μελών.

Οι περισσότερες χώρες-μέλη της 28μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεταξύ των 45 κρατών που απείχαν από την ψηφοφορία. Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Το μόνο άλλο μέλος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ και κράτος-παρατηρητής είναι το Βατικανό, που αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας να ξεκινήσει εκ νέου ο ειρηνευτικός διάλογος Ισραήλ-Παλαιστινίων που ματαιώθηκε το 2014, ενώ ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ ανέφερε ότι η ψήφος αποτελούσε υποστήριξη της λύσης υπέρ δύο κρατών.

Ο πρέσβης του Ισραήλ Ρον Προσόρ άσκησε κριτική στη Συνέλευση για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ανέφερε ότι η ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας δεν θα λειτουργήσει υπέρ της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Σχόλια