Κόσμος

Γερμανία: Χωρίς περιορισμό οι πρόσφυγες που θα δεχτεί

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Rheinische Post, δεν θέλει να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα υποδεχτεί η χώρα της, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Τόνισε ότι «η Γερμανία έδειξε μια εικόνα η οποία μπορεί να μας κάνει υπερήφανους», όταν ρωτήθηκε για την παραδειγματική αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα στην υποδοχή μεταναστών.

Παράλληλα πρόσθεσε, «Χαίρομαι για την ανθρωπιά και την ετοιμότητα να βοηθήσουν που τόσοι πολλοί πολίτες επέδειξαν σε αυτή την όχι εύκολη κατάσταση».

Σχετικά με τη φωτογραφία του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι που εντοπίστηκε νεκρός στις ακτές της Τουρκίας, η καγκελάριος δήλωσε ότι «με συγκλόνισε και με λύπησε».

Την ίδια στιγμή όμως τόνισε ότι την έκανε να θυμώσει με τους διακινητές, «οι οποίοι αφήνουν στη θάλασσα απελπισμένους ανθρώπους μέσα σε πλοιάρια χωρίς μέσα διάσωσης. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες».

Σημείωσε επιπλέον ότι «Από τη μία πρέπει να κάνουμε τα πάντα στη θάλασσα και τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ώστε να μην χάσουν ποτέ ξανά άλλοι άνθρωποι τη ζωή τους στο επικίνδυνο ταξίδι. Από την άλλη πρέπει να υποδεχθούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και, εφόσον έχουν δικαίωμα παραμονής, να τους ενσωματώσουμε στις χώρες μας».

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από πολιτικές διώξεις και πολέμους και εξήγησε ότι «όταν διευκολύνουμε την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση, οι άνθρωποι για παράδειγμα από τη Συρία οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας θα μπορέσουν να δώσουν πίσω πολλά».

Εντούτοις πρόσθεσε ότι στη Γερμανία φτάνουν «και άνθρωποι από ασφαλείς χώρες, από τα Βαλκάνια, με τη λογική, κατά τη γνώμη τους, επιθυμία να βρουν μια καλύτερη ζωή. Όμως όταν δεν λαμβάνουν άσυλο, κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές για τους ανθρώπους αυτούς, πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στη χώρα τους (…) Παράλληλα όμως θέλουμε να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων από τα Βαλκάνια».

Επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται μια δίκαιη κατανομή σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να απειλήσει με αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν, αν και «όλοι γνωρίζουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν είναι ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Για τη μεταναστευτική κρίση, η γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε μια πρωτοβουλία μαζί με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο την αναγκαστική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα συζητήσουν για το θέμα τη Δευτέρα. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη βοήθεια με τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το θέμα της υποδοχής των προσφύγων θα πρέπει να λυθεί από κοινού από την ΕΕ».

Σχόλια