Κόσμος

Καλιφόρνια: Νομιμοποιείται η ευθανασία

Η Καλιφόρνια θα γίνει έκτη Πολιτεία των ΗΠΑ, που θα νομιμοποιήσει την ευθανασία, με την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου. Αιτία αυτού του γεγονότος ήταν η συγκίνηση που προκάλεσε στη χώρα η αυτοκτονία μιας νεαρής γυναίκας που έπασχε από κάποια ανίατη μορφή καρκίνου.

Ο επίμαχος νόμος επιτρέπει στους ασθενείς σε τελικό στάδιο να ζητήσουν από έναν γιατρό να τους συνταγογραφήσει φάρμακα για να τους βοηθήσει να πεθάνουν.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 43 υπέρ έναντι 34 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Καλιφόρνιας ενώ τον Ιούλιο μια πρώτη μορφή του είχε απορριφθεί.

Όπως όλα δείχνουν, ο νόμος αναμένεται ότι θα περάσει χωρίς δυσκολίες και από τη Γερουσία της Πολιτείας που τον Ιούνιο είχε ήδη υιοθετήσει ένα παρόμοιο μέτρο. Για να τεθεί σε εφαρμογή όμως ο νέος νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν.

Να αναφερθεί ότι οι πέντε Πολιτείες που επιτρέπουν την ευθανασία είναι το Όρεγκον, η Ουάσινγκτον, η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό και το Βερμόντ. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί σε άλλες 20 Πολιτείες αλλά κανένα δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί.

Η τραγική και συγκινητική ιστορία της 29χρονης Μπρίτανι Μέιναρντ που πριν από περίπου έναν χρόνο αυτοκτόνησε επειδή υπέφερε από αφόρητους πόνους, εξαιτίας ανίατης μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο, αφύπνισε την κοινή γνώμη και την Πολιτεία γενικότερα, ώστε να δώσει πράσινο φως για την έγκριση του νόμου.

Σχόλια