Κόσμος

Επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο ότι δείγματα πανώλης βρέθηκαν εκτός ασφαλούς χώρου

Επιβεβαίωσε την είδηση πως στελέχη βουβωνικής πανώλης βρέθηκαν από ερευνητές σε καταψύκτη έξω από την επίσημη περιοχή περιστολής εργαστηρίου  υψίστης ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα του στρατού» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Πίτερ Κουκ κατά την καθημερινή ενημέρωση τύπου και πρόσθεσε «αναμένουμε τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο και προσβλέπουμε στη λύση του προγράμματος αυτού»

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Κουκ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες του Στρατού για το συμβάν που συνέβη στο Έντζγουντ της πολιτείας Μέριλαντ.

Η μία διεξάγεται από τον στρατό με στόχο την απόδοση ευθυνών και η άλλη από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC), στην έδρα τους στην Ατλάντα.

Σε έρευνα στις 17 Αυγούστου, επιθεωρητές του CDC ξεσκέπασαν μια σειρά από προχειρότητες σε διαδικασίες ασφάλειας στο ίδιο εργαστήριο, το οποίο έκλεισε με διαταγή του πολιτικού υπεύθυνου για θέματα του Αμερικανικού Στρατού στο υπουργείο Άμυνας, Τζον Μακ Χιού, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Κουκ, αναφέρει το newsbeast.gr, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του ιού εκτός της περιοχής περιστολής στο εργαστήριο και διευκρίνισε πως ο Στρατός συνεργαζόταν με το CDC. Το στέλεχος του ιού δεν ήταν μεταδοτικό, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, τόσο του προσωπικού όσο και του ευρύτερου κοινού».

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο που αφορά μη σωστή διαχείριση βακτηριδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, το οποίο αναγκάζεται να επιβεβαιώσει το υπουργείο.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο είχε δηλώσει ότι σπόροι βακτηριακού άνθρακα είχαν σταλεί κατά λάθος σε 18 εργαστήρια στις ΗΠΑ ενώ στην αρχή αυτής της εβδομάδας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα δείγματα του θανατηφόρου βακτηριδίου είχαν σταλεί σε 194 εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε 9 χώρες στο εξωτερικό κατά λάθος.

Υπολογίζεται ότι η βουβωνική πανώλη σκότωσε περίπου 50% του πληθυσμού της Ευρώπης μέσα σε τέσσερα χρόνια, τον 14ο αιώνα. Σήμερα τα θανατηφόρα περιστατικά περιορίζονται από τη χρήση αντιβιοτικών στο 10%.

Σχόλια