Κόσμος

ΠΓΔΜ: Θα βάλει φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα (;)

Η ΠΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει ένα φράκτη όπως έχει κάνει η Ουγγαρία, με στόχο να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από τον νότο, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ πιθανόν να χρειαστεί «κάποιου είδους φυσική άμυνα», παρόλο που αυτό δεν θα ήταν μακροπρόθεσμη λύση.

Ο κ Ποπόσκι δήλωσε επίσης, «Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο».

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επικρίνει τη συνεχιζόμενη κατασκευή από την Ουγγαρία ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία ώστε οι μετανάστες να περνούν από διαβάσεις όπου μπορούν να καταγράφονται.

Ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ είπε στο ίδιο περιοδικό ότι η Γερμανία αναμένει από τις χώρες να καταγράφουν τους μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω των συνόρων τους, πρόσθεσε όμως ότι οι φράκτες δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

Και δήλωσε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου να προστατεύουμε την ελευθερία και να εγγυόμαστε την ασφάλεια, στην οποία όμως δεν υπάρχει χώρος ούτε για φράκτες ούτε για τείχη».

Ο κ. Πόποσκι είπε επίσης ότι η ΠΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί για να καταγράψει όλους τους μετανάστες.

Τέλος πρόσθεσε, «Όμως, όποτε παίρνουμε στα σοβαρά αυτό που μας ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, προσπαθώντας να ελέγξουμε τα σύνορα και να σταματήσουμε τους ανθρώπους, αμέσως δεχόμαστε μια αρνητική διεθνή αντίδραση».

Σχόλια