Κόσμος

Ισλαμιστές της Αλ Κάιντα σκότωσαν 56 Σύρους στρατιώτες

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σύροι αντάρτες σκότωσαν 56 κυβερνητικούς στρατιώτες στη διάρκεια επίθεσης που οδήγησε στην κατάληψη αεροπορικής βάσης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Συμμαχία ανταρτών που περιελάμβανε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Αλ Νούσρα, κατέλαβε την Τετάρτη το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Αλ Ντούχουρ, καθώς τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν είπε ότι οι 56 στρατιώτες σκοτώθηκαν είτε στη μάχη είτε αφού τελείωσε. Επιπρόσθετα, δεκάδες στρατιώτες φέρονται ως αγνοούμενοι.

Οι αντάρτες συνέλαβαν περίπου 40 άλλους, είπε, επικαλούμενος πηγές επί του εδάφους στη Συρία.

Όταν ρωτήθηκε για την πληροφορία, Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός δεν σχολιάζει την κατάσταση και επανέλαβε προηγούμενη δήλωση, σύμφωνα με την οποία η βάση εκκενώθηκε.

Δεκάδες σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε μάχη γύρω από αεροπορική βάση υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Συρία, σε μία περιοχή-προπύργιο των τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα-βόμβες κατά την επίθεσή του στην αεροπορική αυτή βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ, όπου έχουν οχυρωθεί κυβερνητικοί στρατιώτες, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 στρατιώτες και 23 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η βάση είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην ανατολική Συρία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν λόγο για την επίθεση.

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου, η εξουσία του Άσαντ περιορίζεται τώρα κυρίως στις πόλεις της δυτικής Συρίας, με τις υπόλοιπες περιοχές να έχουν περιέλθει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, άλλων αντάρτικων οργανώσεων ή κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει μεγάλο τμήμα του βορρά.

Η επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ συνορεύει με περιοχές στο Ιράκ που ελέγχονται επίσης από το Ισλαμικό Κράτος και οι πετρελαιοπηγές της είναι κύρια πηγή εισοδήματος για την οργάνωση.

Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος από αέρος στην Ντέιρ Αλ Ζορ και τη γειτονική επαρχία Ράκα, όπου βρίσκεται και η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.

Σχόλια