Κόσμος

"Δε σχολιάζει" το Κρεμλίνο την υποστήριξη στον Άσαντ

Ουδέν σχόλιο, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ,στην ερώτηση εάν Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στη Συρία.

«Τίποτε το ιδιαίτερο» δεν βρίσκει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην αποστολή «τεχνικών μέσων» στη Συρία προς υποστήριξη των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ-απορρίπτοντας τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ΗΠΑ γύρω από τις αναφορές για εντεινόμενη δραστηριότητα, που θέλουν ακόμη και στρατιώτες να έχουν σταλεί στη Συρία.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα και στο διπλωματικό πεδίο, με πρώτη «δοκιμασία» στον ορίζοντα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δυτικοί διπλωμάτες κατηγορούν τη στη Μόσχα ότι καλλιεργεί σκόπιμη ασάφεια σχετικά με από το πώς ενισχύει τον Άσαντ, και την Πέμπτη το Κρεμλίνο φάνηκε να τους επιβεβαιώνει: Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου «αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ρώσοι στρατιώτες εμπλέκονται σε μάχες στη Συρία».

H Ουάσινγκτον εξέφρασε την Τετάρτη την «βαθιά της ανησυχία» για τις αναφορές μεγαλύτερης εμπλοκής της Μόσχας υπέρ του Άσαντ στη Συρία. Η Ρωσία αντέδρασε απορώντας για τις ανησυχίες της Δύσης:

«Δεν ήταν ποτέ μυστικό ότι υποστηρίζουμε τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Και ανέφερε ότι στην παρουσία ρώσων στρατιωτικών εμπεριογνωμόνων στη Συρία «δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο».

Η δε υπερβολικά γενική της αναφορά σε «στρατιωτική και τεχνική συνεργασία» άφησε αρκετό περιθώριο ερμηνείας: Το ρωσικό διαδίκτυο αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν σε δυτικούς διπλωμάτες είαν γεμάτες αναφορές για αποστολή εξοπλισμού ακόμη και δυνάμεων.

Οι ενδείξεις είναι αρκετές: Υλικό το οποίο είχε μεταδοθεί από τη συριακή τηλεόραση έδειχνε ανθρώπους οι οποίοι μιλούσαν ρωσικά και τεθωρακισμένο όχημα σε συνθήκες μάχης ενάντια σε αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης στην επαρχία της Λαττάκειας, προπυργίου του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το πέρασμα πλοίων του ρωσικού ναυτικού από το Βόσπορο. Το «Νικολάι Φιλτσένκοφ» φάνηκε να περνά από τα Στενά, ενώ καθ' οδόν από τη Σεβαστούπολη φέρεται να βρίσκονται και τα «Αζόφ» και «Τσέζαε Λβόβιτς Κουνίκοφ». Μπλόγκερ στο ρωσόφωνο Διαδίκτυο θέλουν στρατιώτες να έχουν δηλώσει πως κατευθύνονται στη Συρία με την 810η ταξιαρχία.

Δυτικοί διπλωμάτες στη Μόσχα που επικαλείται το Reuters διαπιστώνουν σκόπιμη ασάφεια από τη ρωσική πλευρά για την ενίσχυση της υποστήριξής της προς τον Άσαντ, στοχεύοντας να καλλιεργηθεί η εικόνα μεγαλύτερης εμπλοκής με το βλέμμα στους συσχετισμούς δυνάμεων κατά τις διπλωματικές επαφές για τη Συρία που αναμένονται στον ΟΗΕ.

Ερχόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως θα επιδιώξει επαναπροώθηση των προσπαθειών για λύση του συριακού, φυσικά με γνώμονα την παραμονή του Άσαντ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως αποδείξει πως επιδιώκει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο για να δώσει «νέα ώθηση» στο ζήτημα-ακόμη και οι πρόσφατες αναφορές σε «συμμαχία εναντίον του εξτρεμισμού» φαίνεται να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Υπό το πρίσμα της οπτικής της Δαμασκού, η μάχη εναντίον της ISIS και η μάχη για την παραμονή του Άσαντ ταυτίζονται.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει φανεί ιδιαίτερα θερμή για συναντήσεις στη ΓΣ στη Νέα Υόρκη, θεωρώντας πως μία συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα επιδιώκεται για εσωτερική ρωσική κατανάλωση-ο ρώσος πρόεδρος θα εμφανιζόταν έτσι ως ειρηνοποιός και απαραίτητος για τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων.

Σχόλια