Κόσμος

Σουλτς: Επέκρινε την "Ευρώπη των εγωιστών"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε «την Ευρώπη των εγωιστών», και παράλληλα προειδοποίησε χώρες όπως η Ουγγαρία ότι δεν τυγχάνουν αλληλεγγύης όταν προκαλούν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο Σουλτς έκανε ξεκάθαρη αναφορά για την παροχή νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν ανοίξουμε νόμιμες οδούς στην ΕΕ, κατευθύνουμε τη μετανάστευση την οποία η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά ταύτα, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ότι θα μπορεί να έρχεται ο καθένας στην ΕΕ. «Όμως θα δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν βάσει ξεκάθαρων κριτηρίων».

Εξάλλου ο Σουλτς χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αναγκαστική ανακατανομή στις χώρες της ΕΕ 160.000 προσφύγων.

Παρά τις αντιδράσεις πολλών κρατών, ο Σουλτς εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι χώρες της ΕΕ θα βρουν μια κοινή θέση για το ζήτημα. Και εξήγησε ότι «Για την ανακατανομή των προσφύγων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός μιας χώρας, η οικονομική της ισχύ και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί». Αυτή είναι μια καλή και αντικειμενική μέθοδος, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μεταναστευτική κρίση αποδεικνύει τι εστί «πολύ λίγη Ευρώπη», σύμφωνα με τον Σουλτς.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι η άποψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με τον οποίο η μεταναστευτική κρίση είναι «γερμανικό πρόβλημα», είναι μεμονωμένη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

«Είναι αλήθεια ότι η Ουγγαρία χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια, διότι ως ενδιάμεση χώρα στον βαλκανικό δρόμο πρέπει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις», είπε ο Σουλτς.

Όμως, υπογράμμισε ότι δεν κερδίζει κανείς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν προκαλεί.

Σχόλια