Κόσμος

Προτείνεται φιλοξενία προσφύγων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το τεράστιο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων, πρότεινε ένας Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, σύμφωνα με το BBC.

Όπως είπε ο Φιλίπ Λάμπερτς, οι ευρωβουλευτές θα ήταν δυνατόν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών.

Η πρότασή του διατυπώθηκε χθες τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καλούσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν επιπλέον 120.000 πρόσφυγες με βάση το σύστημα ποσοστώσεων.

Ο Λάμπερτς, την ώρα που οι ευρωβουλευτές συζητούσαν αναφορικά με τις προτάσεις Γιουνκέρ, είπε, «Αυτό το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο».

«Για τις υπόλοιπες 300 μέρες, τα γραφεία των 750 ευρωβουλευών, όλα θερμαινόμενα και όλα με ατομική ντουζιέρα, παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα». Μάλιστα, την ιδέα του την ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο Twitter.

Και συωέχισε, «Προτείνουμε αυτό...το τέλεια εξοπλισμένο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ εμείς θα συνεδριάζουμε στις Βρυξέλλες».

Οι Πράσινοι είναι επικρίνουν έντονα τη μετακίνηση σε μηνιαία βάση των ευρωβουλευτών μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου χαρακτηρίζοντάς την δαπανηρή κι επιβλαβή για το περιβάλλον.

Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου με θέα προς τη Γερμανία και η Γαλλία επιμένει ότι το κτίριο είναι ένα σύμβολο της μεταπολεμικής ενότητας και φιλίας.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες του Στρασβούργου επίσης επωφελούνται από τις τακτικές επισκέψεις των ευρωβουλευτών, των υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοσιογράφων.

Το κτίριο του Στρασβούργου εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Σχόλια