Κόσμος

Ντερμιτάς: "Είναι αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία"

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντερμιτάς, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών

Και στη συνέχεια διευκρίνισε:«Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές και δεν λέμε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν, αλλά θέλουμε οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή να βελτιωθούν πριν από την διεξαγωγή τους».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται έπειτα από τη χθεσινή δεύτερη νύκτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία και τις καταγγελίες του επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος ότι:

«Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους».

Οργισμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», πραγματοποίησαν επιδρομή τη νύκτα της Τρίτης κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Αγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες.

Τόση ήταν η σφοδρότητα των επιθέσεων που ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν».

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει το κόμμα, πολλαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις κατά καταστημάτων που ανήκουν σε Κούρδους και απόπειρες λιντσαρίσματος κούρδων πολιτών.

Όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, περισσότερα από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 2000 μαχητές του ΡΚΚ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούλιο.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίστηκε «δολοφόνος» από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, παρόλο που καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK.

«Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Εντωμεταξύ, για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.

Σχόλια