Κόσμος

Γιούνκερ: Ανακοινώνει τα σχέδια του για το μεταναστευτικό

Τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζει σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με βάση τους σχεδιασμούς , συνολικά θα επαναπροωθηθούν 120.000 πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο-σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σύστημα ποσόστωσης που έχει προκριθεί, θα μετεγκασταθεί περίπου το 60% των μεταναστών που βρίσκονται σε Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία προς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Χώρες που θα αρνηθούν την αποδοχή μεταναστών θα αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

Ουσιαστικά, η πρόταση θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο «ασφαλών χωρών προέλευσης» και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Η εξέλιξη -μεταδίδει το BBC-έρχεται καθώς μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες Σύροι διαπεραιώθηκανσ στην Ευρώπη με στόχο να προωθηθούν στις βορειότερες περιοχές της.

Ήδη, η Ουγγαρία έχει προειδοποιηθεί να αναμένει επιπλέον 40.000 μετανάστες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η χώρα αυτή έχει εξελιχθεί σε καίρια για το ταξίδι τους προς βορρά με περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να έχουν φθάσει μόνο το 2015.

Ωστόσο, οι αρχές της χώρας ενισχύουν φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία για να αποθαρρυνθεί η απόπειρα διέλευσης ενώ κάνους αυστηρότερους τους νόμους για το άσυλο.

Σχόλια