default-image

Γερμανία: 6 δις ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων

Κόσμος
Γερμανία: 6 δις ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στη Γερμανία προχώρησαν οι πρόεδροι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν χθες το βράδυ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο προϋπολογισμός και γίνονται αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Σε ευρεία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που αναμένονται φέτος στη Γερμανία κατέληξαν χθες το βράδυ οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζέεχοφερ, σε έκτακτη συνάντηση κορυφής στην καγκελαρία. Σημαντικότερο μέτρο είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για τους πρόσφυγες σε συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 3 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Οι επικεφαλής των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 3.000 θέσεις εργασίας υποστήριξης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Εκτός αυτού παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στα κέντρα υποδοχής μεταναστών από τρεις σε έξι μήνες.

Μεζιέρ: «Περισσότερη βοήθεια σε είδος και όχι σε χρήμα»

Δεκτή έκανε, παράλληλα, ο κυβερνητικός συνασπισμός την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για χορήγηση βοήθειας προς τους μετανάστες περισσότερο σε είδος και λιγότερο σε χρήμα, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι κοινωνικές παροχές σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό απέλαση.

Το μέτρο αυτό προορίζεται κυρίως για άτομα από χώρες των Βαλκανίων και θεωρείται στην ουσία αντικίνητρο για οικονομικούς μετανάστες χωρών όπως το Κοσσυφοπέδιο. Με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζέεχοφερ αποφάσισαν τον χαρακτηρισμό της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης».

Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδιών, οι οποίοι στις 24 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Μέχρι τότε αναμένεται ότι κεντρική και τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν συμφωνήσει στο που θα διατεθούν οι νέοι οικονομικοί πόροι.

Νέες πυρκαγιές σε προσφυγικά καταλύματα

Πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε προσφυγικά καταλύματα στο Ρότενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στο Εμπελέμπεν της Θουριγγίας. Στο Ρότενμπουργκ αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν κτίρια και κοντέινερ, ενώ στο Εμπελέμπεν η φωτιά κατέστρεψε τη σκεπή τριών κτιριών που προορίζονταν για την υποδοχή μεταναστών.

Οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι αστυνομικές που έχουν επιφορτιστεί με την διαλεύκανση δεν αποκλείουν, ωστόσο, εμπρηστικές ενέργειες ακροδεξιών ομάδων.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News