Κόσμος

Νταβούτογλου: "Μικρό το μερίδιο μεταναστών που δέχεται η ΕΕ"

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίζεται γι α ακόμα μια φορά προκλητικός. Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρίνει το «γελοία μικρό μερίδιο» προσφύγων που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας την ήπειρο: «Ευρώπη, χριστιανικό φρούριο».

«Η Τουρκία έχει δεχθεί στο έδαφός της περισσότερα από 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, δημιουργώντας «μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο χάος και την Ευρώπη», γράφει ο Τούρκος πρωθυπουργός, την ώρα που τα ελληνικά ακριτικά νησιά «βουλιάζουν» από τους μετανάστες που περνούν καθημερινά στο έδαφός τους από τα τουρκικά παράλια.

Παράλληλα, υπογραμμίζειει ότι η οικονομική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της Τουρκίας είναι μικρή. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα «βολικό αντανακλαστικό» να φορτώνεις το πρόβλημα των προσφύγων στην πλάτη της Τουρκίας και να χτίζεις μία «Ευρώπη χριστιανικό φρούριο», γράφει.

«Αυτή η προσέγγιση αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες και η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να φαντασθεί ότι αυτή η προσέγγιση έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων», γράφει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τέλος, αναφέρει ότι είναι καιρός οι χώρες της Ευρώπης να δράσουν από κοινού για το πρόβλημα της μετανάστευσης και διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία συνεργασία και συντονισμό με «τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Σχόλια