Κόσμος

Μέρκελ: "Θα αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση χωρίς αύξηση φόρων"

Η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς να αυξήσει τους φόρους και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το διακηρυγμένο στόχο της ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της να είναι ισοσκελισμένος, διαβεβαίωσε η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διάφορες τοπικές γερμανικές εφημερίδες.

«Δε θα αυξήσουμε τους φόρους. Και συνεχίζουμε να έχουμε το στόχο να καταρτίσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς την έκδοση νέου χρέους», είπε η Μέρκελ. Η καλή δημοσιονομική θέση του Βερολίνου καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση τέτοιων «απροσδόκητων καθηκόντων», εξήγησε και επισήμανε ότι η κρίση των προσφύγων έχει μετατραπεί σε προτεραιότητα της κυβέρνησής της.

Επανέλαβε ακόμη τη θέση της ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται πιο ισομερώς σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, χάρη στα υψηλότερα των προβλεπομένων έσοδα από τη φορολογία και τα κέρδη από την πώληση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώριο για επιπλέον δημόσιες δαπάνες ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Η Γερμανία είναι ο κυριότερος προορισμός μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. για τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή αλλά και για τους οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μόνο τον Αύγουστο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 104.460, ενώ το Βερολίνο αναμένει συνολικά το 2015 έως και 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό υπερτετραπλάσιο από πέρυσι.

Ενόψει της μαζικής εισροής προσφύγων, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάρτιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για τους πρόσφυγες και να προσφερθεί βοήθεια στους δήμους οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δυσκολεύονται να καλύψουν τα κόστη για την υποδοχή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ αναμένεται να συμφωνήσει αύριο Κυριακή σε μια σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της μείωσης της γραφειοκρατίας για την ανέγερση νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων ή τη μετατροπή υπαρχουσών υποδομών, την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τα ομοσπονδιακά κρατίδια και τους δήμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχόλια