Κόσμος

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός προσφέρει το σπίτι του για φιλοξενία προσφύγων

Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Γιούχα Σίπιλα δήλωσε το Σάββατο ότι θα προσφέρει το σπίτι του στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο.

Το σπίτι αυτό στο Κέμπελε, στη βόρεια Φινλανδία, θα μπορεί να στεγάσει πρόσφυγες από την αρχή του έτους, δήλωσε ο Σίπιλα στο δημόσιο δίκτυο YLE, και κάλεσε όλους τους Φιλανδούς να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Ο Σίπιλα έχει ως έδρα ως επί το πλείστον το Ελσίνκι.

«Το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων, που έφτασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, θα πρέπει να εφαρμοστεί οικειοθελώς», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα η Φιλανδία να δώσει το παράδειγμα σε αυτό το ζήτημα.

Η δήλωση προσφοράς του Φιλανδού πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η Ε.Ε. αναζητεί λύσεις και μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους "28", αλλά ορισμένες χώρες -ως επί το πλείστον από την ηπειρωτική ανατολική Ευρώπη- εμφανίζονται αρνητικές.

Στην Φιλανδία, η οποία έχει δει τη σχετικά μικρή αλλά μέχρι πρότινος στέρεα οικονομία της να παίρνει ανησυχητικά καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πιο αισθητές οι αντιμεταναστευτικές τάσεις.

Το κόμμα "Φιλανδοί" (προηγουμένως "Αληθινοί Φινλανδοί") έχει καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, συνδυάζοντας τη ρητορική της αντίθεσης στους «ξένους» με εκείνη της αντίθεσης στις ευρωδιασώσεις, και ειδικά απέναντι στην Αθήνα.

Ο Σίπιλα ορκίστηκε πρωθυπουργός της Φινλανδίας στις 29 Μαΐου 2015 διαδεχόμενος τον Αλεξάντερ Στουμπ.

Σχόλια