Κόσμος

Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη με τα πόδια

Πορεία προς τη Βιέννη άρχισαν πεζή έως και 1.000 πρόσφυγες από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης μετά το μπλόκο στην αναχώρηση των τρένων. Σε σκηνές πρωτοφανείς για τη σημερινή Ευρώπη, οι πρόσφυγες, μικροί και μεγάλοι, διασχίζουν με τα πόδια τους δρόμους και τις γέφυρες της Βουδαπέστης -ακριβώς τη στιγμή που το ουγγρικό Κοινοβούλιο επικυρώνει νέους σκληρούς αντι-μεταναστευτικούς νόμους.

Εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο τρένο που ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και αρνούνται να οδηγηθούν σε καταυλισμό δηλώνουν ότι θα ενωθούν και εκείνοι το Σάββατο με την πορεία που ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη εάν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν με τρένο το ταξίδι τους.

Περίπου 300 πρόσφυγες δραπέτευσαν την ίδια στιγμή από τον καταυλισμό πρώτης υποδοχής του Ρόσζκε κοντά στα σερβικά σύνορα, ενώ λίγες ώρες αργότερα άλλοι 64 δραπέτευσαν από κέντρο κράτησης κοντά στο Μπίτσκε στα κεντρικά της χώρας. Η Ουγγαρία αναζητά τους πρόσφυγες και έκλεισε προσωρινά το κεντρικό συνοριακό πέρασμα με τη Σερβία μετά την απόδραση.

Οι πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας επί πολλές ημέρες δηλώνουν πως θέλουν να διανύσουν με τα πόδια μία απόσταση περίπου 175 χλμ. μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία, καθώς η Βουδαπέστη εντείνει προσπάθειες να τους μεταφέρει παρά τη θέλησή τους σε καταυλισμούς πρώτης υποδοχής.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, διέσχισαν μία από τις κυριότερες γέφυρες του Δούναβη χωρίς να ενοχληθούν από τις δυνάμεις της τάξης, μεταδίδει το vima.gr.

Στην Ουγγαρία, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης στην κεντρική Ευρώπη, έφτασαν περίπου 3.300 πρόσφυγες μόνο την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εν μέσω της χαώδους κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και δεδομένου ότι τελικός προορισμός των προσφύγων είναι η Γερμανία, οι υπουργοί Εσωτερικών Τσεχίας και Σλοβακίας δήλωσαν την Παρασκευή πως μπορούν να εξετάσουν το άνοιγμα ενός «διαδρόμου» για τους πρόσφυγες, εφόσον η Ουγγαρία και η Γερμανία συμφωνήσουν ως προς τη διαχείριση της ροής προσφύγων.

«Εάν υπάρξει κάποια δημόσια δέσμευση εκ μέρους της Γερμανίας ότι θα δεχτεί και δεν επιστρέψει τους Σύριους πρόσφυγες που καταγράφονται σε ορισμένη [άλλη] ευρωπαϊκή χώρα, τότε είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε έναν διάδρομο εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας», ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών κατόπιν συνάντησης με το Σλοβάκο ομόλογό του στην Πράγα.

Οι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται πάνω στη βασική σιδηροδρομική διαδρομή που συνδέει την Ουγγαρία με τη Γερμανία.

Σχόλια