Κόσμος

Ραχόι και Κάμερον ζητούν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Κοινή έκκληση απηύθυναν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας για δομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η καινοτομία, σε κοινό τους άρθρο στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion.

Οι Ντέιβιντ Κάμερον και Μαριάνο Ραχόι αναφέρουν ότι αμφότερες οι χώρες τους έχουν καταβάλει προσπάθειες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, οι οποίες πριν από πέντε χρόνια «βρίσκονταν στο χείλος της αβύσσου. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική. Πρέπει να καταστήσουμε την ΕΕ πολύ περισσότερο ανταγωνιστική και να μεταφράσουμε τη δυναμική των εθνικών δομικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της ΕΕ».

Οι δύο χώρες είχαν κοινά δομικά προβλήματα, όπως το υπερβολικό χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα οποία, αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί, «θα είχαν οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή μακροπρόθεσμα», αλλά σήμερα καταγράφεται ανάπτυξη και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Έχουμε διδαχτεί κάτι σαφές απ΄όλο αυτό: χώρες, οι οποίες εδραιώνουν τα δημόσια οικονομικά τους, εγγυώνται τη βιωσιμότητα του κράτους προνοίας τους, πραγματοποιούν φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις και παρέχουν κίνητρα στον τομέα της απασχόλησης, δημιουργούν τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας και επαναφέρουν την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα.

«Ενώ η Βρετανία και η Ισπανία έχουν αντιμετωπίσει ξεχωριστά αυτή την κατάσταση, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα αν συνεργαστούμε για τη δημιουργία μίας ΕΕ, η οποία θα έχει ως λόγο ύπαρξής της την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ΕΕ», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους.

«Μια αληθινή μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι απαραίτητη αλλά ότι αυτό δεν θα πρέπει να πλήξει τα δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Βρετανία, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Κάλεσαν την ΕΕ να ρίξει το φράγμα για μία ενιαία αγορά της ΕΕ σε υπηρεσίες, προτείνοντας ένα είδος "διαβατηρίου" σε τομείς όπως η λογιστική και η μηχανολογία, ώστε να επιτρέπεται σε μία εταιρεία με άδεια λειτουργίας σε μία χώρα της ΕΕ να δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα οι Ραχόι και Κάμερον έκαναν έκκληση για την λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. «Η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της φιλόδοξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ», ανέφεραν, προσθέτοντας: «Ας το επιτύχουμε αυτή τη χρονιά».

Σχόλια