default-image

Στο Κομπάνι ο πατέρας του Αϊλάν για να θάψει τα παιδιά του

Κόσμος
Στο Κομπάνι ο πατέρας του Αϊλάν για να θάψει τα παιδιά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω στο εμπόλεμο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του, αποφάσισε να γυρίσει ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν, που πνίγηκε ενώ οι γονείς του προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Το σώμα του μικρού ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας και η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας οργή για τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες καθημερινά.

Ο πατέρας του μικρού Αϊλάν είπε: «Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Τα παιδιά μου γλίστρησαν μέσα από τα χέρια. Προσπαθήσαμε να κρατηθούμε από το σκάφος. Όλοι ούρλιαζαν μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να ακούσουν τη φωνή μου».

Εκτός από τον 3χρονο πνίγηκε και ο 5 ετών αδελφός του ο Γκαλίπ αλλά και η 35χρονη μητέρα τους, Ρεχάν.

Τώρα ο πατέρας δηλώνει ότι το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει στο Κομπάνι να θάψει τα παιδιά και τη γυναίκα του. «Θέλω μόνο να κάτσω δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου και των παιδιών μου» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Το όνειρο του ήταν να πάει στον Καναδά με την οικογένεια του. Πλέον το εγκατέλειψε.

Να αναφερθεί ότι η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 2.000.000 πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, από το Μάρτιο του 2011 οπότε ξέσπασε ο πόλεμος. Κάθε χρόνο δαπανά 6 δισ. δολάρια για τους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις ανάγκες των προσφύγων.

Ωστόσο πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Και η οργή μπορεί να ξεχειλίζει μπροστά στην εικόνα του μικροσκοπικού νεκρού σώματος του Αϊλάν, όμως η διαχείριση του μεταναστευτικού προκαλεί αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απειλεί να υψώσει φράκτη προκειμένου να μην περνούν πρόσφυγες στο έδαφος της χώρας του.

Ο παραδοσιακός πυρήνας των ευρωπαϊκών πολιτικών, η Γαλλία και η Γερμανία δηλαδή, αποτινάσσουν την ευθύνη λέγοντας πως θα πρέπει και οι 28 χώρες της ΕΕ να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, στο βαθμό που αναλογεί στην κάθε μια.

Χθες Μέρκελ και Ολάντ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση ώστε να επιβληθούν δεσμευτικές και υποχρεωτικές ποσοστώσεις μεταξύ των 28 της ΕΕ για να διαμοιραστεί το βάρος των προσφύγων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News