Κόσμος

Βρετανία: Ο Φάρατζ ξεκινά εκστρατεία υπέρ του Brexit

Εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) ξεκινά το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του, Νάιτζελ Φάρατζ.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και οι όροι της αποτέλεσαν αιτία σφοδρών συγκρούσεων στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Μαΐου στη χώρα.

Μετά τη νίκη του Συντηρητικού κόμματος στις εκλογές, η κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ή την έξοδό της από αυτή. Βάσει του νομοσχεδίου, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Ο Φάρατζ ανήρτησε χθες στον λογαριασμό του στον Twitter ένα μήνυμα με το οποίο προανήγγειλε μια «σημαντική ανακοίνωση» σήμερα το μεσημέρι για την «μεγαλύτερη εκστρατεία που έχει κάνει ποτέ το UKIP υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».

ο Φάρατζ στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, διευκρίνισε ότι η εκστρατεία αυτή θα υποστηρίξει οποιοδήποτε ευρωσκεπτικιστικό κίνημα στη Βρετανία, αλλά δεν πρόκειται να ενωθεί επίσημα με τις εκστρατείες άλλων κομμάτων και πρόσθεσε ότι το UKIP είναι έτοιμο να αντιπαρατεθεί με τους «φιλοευρωπαίους».

Το UKIP έχει επανειλημμένα δεσμευθεί υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ κοινών προσπαθειών για να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση στη Βρετανία.

Ο Φάρατζ απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «ρατσιστικό» που αποδίδεται στο κόμμα του επειδή απαιτεί τη αυστηροποίηση της βρετανικής πολιτικής όσον αφορά τη μετανάστευση.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε σε ότι η πολιτική της Ε.Ε. έναντι των προσφύγων έχει προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη ροή οικονομικών μεταναστών που αναζητούν δουλειά στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο ηγέτης του UKIP κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ακυρώσουν τη συμφωνία Σένγκεν, την οποία η Βρετανία δεν έχει υπογράψει.

Μια έρευνα της εταιρείας ORB η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο είχε καταδείξει πως το 55% των Βρετανών επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στην Ε.Ε. ενώ το 45% τάσσεται υπέρ της αποχώρησής της από την Ένωση.

Σχόλια