default-image

ΗΠΑ: Ερευνούν αναφορές για αποστολή δυνάμεων στη Συρία

Κόσμος
ΗΠΑ: Ερευνούν αναφορές για αποστολή δυνάμεων στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και άνδρες των ενόπλων δυνάμεών της στη Συρία, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε δημοσιογράφους.

Ο Τόνερ ανέφερε: «Έχουμε δει διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο κατά τα οποία η Ρωσία πιθανόν αναπτύσσει στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη στη Συρία»,

«Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα αυτό, το εξετάζουμε» συνέχισε.

Τη Δευτέρα, ο ιστότοπος Ynet—η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ—ανέφερε επικαλούμενος δυτικούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε, ότι η Ρωσία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία για να διεξαγάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Τόνερ υπογράμμισε ακόμη πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στην περιοχή στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

Και πρόσθεσε επίσης «Δεν έχουμε κατανοήσει για ποιο πράγμα προορίζονται ή ακόμη και εάν αυτό συμβαίνει πράγματι. Ασφαλώς θα μας ανησυχούσε οποιαδήποτε προσπάθεια να υποστηριχθεί το καθεστώς (του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ με στρατιωτικό προσωπικό, με αεροσκάφη, με προμήθειες κάθε είδους ή χρηματοδότηση διότι θα το θεωρούσαμε αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό».

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αμφισβήτησε την ακρίβεια των δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμοκού Κράτους, στον οποίο έχουν ενταχθεί συνολικά 62 χώρες, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 6.400 αεροπορικά πλήγματα από τον Αύγουστο του 2014 στο έδαφος του Ιράκ και από τον Σεπτέμβριο του 2014 στο έδαφος και της Συρίας, χωρίς να πάρει την έγκριση της Δαμασκού.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί να ενταχθεί στον συνασπισμό αυτό, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η έγκριση της συριακής κυβέρνησης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεών του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport επειδή παραβίασε έναν νόμο των ΗΠΑ που απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι αποκλείονται οι μελλοντικές αγορές οπλισμού που εξάγει η επιχείρηση αυτή από μέρους των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο είχε αγοράσει από τη Rosoboronexport ελικόπτερα για τις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν το 2013.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την επιβολή των κυρώσεων την Τετάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News