default-image

Η οικογένεια του μικρού Αϊλάν δεν είχε αιτηθεί άσυλο στον Καναδά

Κόσμος
Η οικογένεια του μικρού Αϊλάν δεν είχε αιτηθεί άσυλο στον Καναδά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικογένεια των δύο μικρών παιδιών από τη Συρία, που πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, δεν είχε κάνει αίτηση για χορήγηση ασύλου στον Καναδά, όπως ανέφεραν μέλη της, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι το αίτημά τους είχε απορριφθεί από τις καναδικές Αρχές.

Η φωτογραφία με το άψυχο κορμί του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι στην παραλία της Αλικαρνασσού δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε όλον τον κόσμο, πυροδοτώντας οργή για την αδυναμία των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Ο αδελφός του Αϊλάν, ο Γκαλίπ, 5 ετών, καθώς και η μητέρα των δύο αγοριών, η Ρεχάν, ήταν μεταξύ των 12 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν δύο πλοιάρια ανατράπηκαν και βυθίστηκαν στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών.

«Δεν τους άξιζε να πεθάνουν, δεν τους άξιζε. Πήγαιναν να βρουν μια καλύτερη ζωή. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό. Δεν έπρεπε να συμβεί σ' αυτούς», είπε κλαίγοντας η θεία των δύο παιδιών, η Τίμα Κούρντι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βανκούβερ. «Για να είμαι ειλικρινής, δε θέλω να επιρρίψω ευθύνες στην καναδική κυβέρνηση γι' αυτό. Κατηγορώ όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο πατέρας των παιδιών, ο Αμπντάλα, επέζησε και κατέρρευσε σήμερα, βγαίνοντας από το νεκροτομείο της πόλης Μούγλα όπου πήγε για να αναγνωρίσει όλη την οικογένειά του. Η Τίμα Κούρντι, που είναι αδελφή του και ζει μόνιμα στο Βανκούβερ, είπε ότι είχε προσπαθήσει να φέρει στον Καναδά έναν άλλον αδελφό τους αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε. Σκόπευε να κάνει αίτηση και για τον Αϊλάν και την οικογένειά του αμέσως μετά.

Η Τίμα είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον αδελφό της, που της είπε ότι το μόνο που θέλει πλέον είναι να γυρίσει πίσω στη Συρία για να θάψει τη γυναίκα και τους γιους του. «Όταν τα δυο αγόρια πέθαναν στα χέρια του, προσπαθούσε να τα σώσει. Όταν η βάρκα αναποδογύρισε και τα κύματα τον έσπρωχναν στο βυθό, αυτά τα δύο αγόρια τα κρατούσε στα χέρια του. Είπε ότι προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τα κρατήσει», κατέληξε η γυναίκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News