Κόσμος

Οι αντιφάσεις της Γερμανίας αιτία χάους στη Βουδαπέστη

Τα αντιφατικά μηνύματα της Γερμανίας σχετικά με την υποδοχή ή όχι των Σύρων προσφύγων υπέδειξε ως αιτία της χαώδους κατάστασης  που έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης με χιλιάδες μετανάστες, ο επιτελάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου της Ουγγαρίας.

Η Γερμανία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα άρει τις πρόνοιες του Δουβλίνου 2 σε ό,τι αφορά τους Σύρους, δηλαδή ότι θα σταματήσει να τους επαναπροωθεί στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία εισήλθαν.

Στη συνέχεια, ωστόσο, σημείωσε ότι θα δέχεται μόνον όσους πρόσφυγες έχουν καταγραφεί και έχουν καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.

Η αρχική γερμανική θέση είχε δημιουργήσει έντονη διάθεση σε πολλούς πρόσφυγες να φθάσουν αμέσως στη Γερμανία, κυρίως μέσω Ουγγαρίας-Αυστρίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στον χώρο μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, απ' όπου αναχωρούν τα τρένα για Αυστρία και Γερμανία.

Νωρίτερα την Πέμπτη το μεσημέρι, από τον σταθμό αναχώρησε τρένο γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες έχοντας ως προορισμό τα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρίας.

Σχόλια