default-image

Κίνα: "Κούρεμα" στρατού κατά 300.000 άνδρες

Κόσμος
Κίνα: "Κούρεμα" στρατού κατά 300.000 άνδρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ προανήγγειλε σήμερα μιλώντας πριν την έναρξη της γιγάντιας στρατιωτικής παρέλασης για τη νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ασία, τη μείωση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων κατά 300.000 άνδρες,.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αριθμεί σήμερα περίπου 2,3 εκατομμύρια άνδρες, με τον κ. Σι να υπόσχεται μείωση προσωπικού κατά 13%. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι περικοπές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Το «κούρεμα» των 300.000 θέσεων συνάδει με τη δέσμευση του προέδρου Σι να μετατρέψει τον ΛΑΣ σε ένα σύγχρονο στράτευμα, που θα στηρίζεται στην τελευταία τεχνολογία και θα επενδύει στα πλέον ισχυρά όπλα για το Ναυτικό και την Αεροπορία.

Πρόκειται για την τρίτη μείωση της έμψυχης δύναμης του ΛΑΣ από τη δεκαετία του 1980.

Η συνεχής ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων της Κίνας έχει προκαλέσει συναγερμό στην ανατολική Ασία και έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βλέπουν το Πεκίνο να διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες που τη συνδέουν με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει επενδύσει ιδιαίτερα στις αεροναυτικές και πυραυλικές δυνατότητες του ΛΑΣ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τη δύναμή της στη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου διεκδικεί μεγάλους φυσικούς πόρους, αλλά και να θέσει τέλος στην απόλυτη ναυτική κυριαρχία του αμερικανικού Ναυτικού στους σημαίνοντες θαλάσσιους κόμβους της Ασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News