Κόσμος

Ορμπάν: Η Ευρώπη πρέπει να βάλει "φρένο" στους μετανάστες

Σκληρός απέναντι στο προσφυγικό είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που πηγαίνει στις Βρυξέλλες με φόντο την κατάσταση μεταξύ Βουδαπέστης και Μονάχου και ενώ στην ΕΕ επανέρχονται οι φωνές για ανακατανομή προσφύγων σε όλους τους «28».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Χωρίς αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, οι ποσοστώσεις είναι πρόσκληση στους μετανάστες» βλέποντας το Σένγκεν «να απειλείται».

«Οι μετανάστες είναι γερμανικό πρόβλημα» συνεχίζει για τις σκηνές στη Βουδαπέστη, ενώ υποστηρίζει πως «η Ευρώπη πρέπει να πει στον κόσμο να μην έρθει».

Η ουγγρική κυβέρνηση, μαζί με την κατασκευή του αντιμεταναστευτικού φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ετοιμάζει πιο αυστηρές ποινές για παράνομη είσοδο στη χώρα. Το πακέτο, επανέλαβε ο Ορμπάν από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα όμως, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στην Ουγγαρία τις περασμένες εβδομάδες περνώντας τα σύνορα από τη Σερβία με προορισμό τις χώρες στα δυτικά. Όσοι δεν έφυγαν τη Δευτέρα, έχουν μείνει ξεκρέμαστοι στον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι στη Βουδαπέστη.

«Είναι πρόβλημα της Γερμανίας, κανείς από αυτούς δεν θέλει να μείνει στην Ουγγαρία αλλά θέλουν να πάνε στη Γερμανία» είπε την Πέμπτη.

Υπερασπιζόμενος την στάση που κρατά, ο Ορμπάν είπε χαρακτηριστικά πως «η Ουγγαρία έκανε πάντα για να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των συνόρων».

Και συνέχισε λέγοντας «Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, οι ηγέτες δεν μπορούν να ελέγξουν την κρίση»

«Οι κανονισμοί της ΕΕ λένε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και θέλουμε δράσεις από την Ευρώπη για να εφαρμοστούν οι κανονισμοί» είπε.

Ο Ορμπάν άφησε να φανεί η αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν για κατανομή προσφύγων σε όλους τους «28» βάσει ποσοστώσεων.

«Αυτήν την στιγμή, η Συνθήκη του Σένγκεν για ανοικτά σύνορα απειλείται. Χωρίς αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ποσοστώσεις για τους αριθμούς μεταναστών θα ήταν πρόσκληση σε μετανάστες να έρθουν» ανέφερε.

Ο ίδιος κάλεσε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία «να μην φύγουν για να έρθουν στην Ευρώπη». «Η Ευρώπη έχει ηθικό καθήκον να πει στους ανθρώπους να μην έρθουν» επισήμανε.

Και συνέχισε «Οι Ούγγροι, οι Ευρωπαίοι φοβούνται επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να ελέγξουν την μεταναστευτική κρίση».

Σε άρθρο του πριν φτάσει στις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται στη γερμανική FAZ, ο Ορμπάν είχε αναφέρει πως «οι μετανάστες απειλούν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης» και πως η Βουδαπέστη ήταν η μόνη που «υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης».

Σχόλια